18 km ‘Balades vertes’

Vertaald uit FR naar NL

Iets meer dan 18 km aan wandelpaden is er bijgekomen in les Bizots met het label ‘Balades Vertes’ (*1), negen kilometer ten zuiden van le Creusot. Burgemeester Jean-Paul Luard presenteerde het resultaat in het plaatselijke ontmoetingsgebouw ‘Prigent’ aan de boeren en landeigenaren, die betrokken waren bij deze nieuwe routes en aan de inwoners en wandelverenigingen van de gemeente.

Het dorp les Bizots, gelegen tussen Montceau en Le Creusot, heeft altijd wandelaars aangetrokken. De wandelpaden werden altijd al goed onderhouden door de gemeente, maar niets was officieel erkend. Jean-Paul Luard wilde het geheel officieel maken door de paden van de gemeente toe te voegen aan het netwerk van wandeltochten ‘les Balades Vertes’ in het departement Saône-et-Loire.
“Je moet vandaag zaaien om morgen te kunnen oogsten. Op deze manier kunnen we onze gemeente beter onder de aandacht brengen. We brengen de wandelaars in contact met onze omgeving, onze monumenten, onze exploitanten, onze winkeliers en onze producten. De gemeente is verantwoordelijk voor slechts 10% van deze operatie. De rest zal worden gefinancierd door Europa, het departement, ‘la Communauté urbaine Le Creusot-Montceau’ (CUCM) en de regio la Bourgogne/Franche-Comté,” verklaarde de burgemeester tijdens de projectpresentatie.

Een blauw circuit voor mensen met beperkte mobiliteit
De ‘Groene Wandelingen’ worden onderverdeeld in drie circuits: een groen circuit van 10 kilometer, een rood circuit van 13 km en, nieuw en vernieuwend, een blauw circuit van 4,5 kilometer heen en terug voor personen met beperkte mobiliteit.

Alle wandelingen starten bij de gedenknaald naast de kerk en kunnen verbinding maken met de circuits van de naburige gemeenten. Het werk (reparaties aan de weg, bewegwijzering, installatie van banken) moet klaar zijn vóór de officiële opening tijdens de ‘Europese week van Duurzaamheid’ (*2) van dertig mei tot vijf juni.

*1 Het departement Saône-et-Loire, rijk aan diversiteit van landschappen, erfgoed, culturele en historische locaties heeft een netwerk van wandeltochten gecreëerd: les balades vertes. Het biedt de mogelijkheid voor toeristen en wandelaars om de steden en dorpen van de Saone-et-Loire anders te ontdekken: te voet, te paard of met de mountainbike. Er zijn twee soorten wandelingen:

  • Klassieke circuits, van 2 tot 25 km om de belangrijkste toeristische attracties van een gebied te ontdekken (landschap, cultureel en architectonisch erfgoed)
  • thematische circuits, minder dan 6 km met informatieve borden langs de route.

*2 The European Sustainable Development Week (ESDW) (Europese week van Duurzaamheid) is een initiatief dat duurzame ontwikkeling onder de aandacht brengt. De week ondersteunt de organisatie van activiteiten en projecten en brengt deze onder de aandacht op een gemeenschappelijk platform.

Aart Sierksma

Bron: lejsl, 18 km de “Balades vertes” pour le printemps [Patrick Marchand]

272 keer bekeken