5G komt eraan

Telecomaanbieders zijn begonnen met het uitrollen van 5G in de Nièvre of staan op het punt zich aan het avontuur van deze nieuwe technologie te wagen.

Volgens de website antennesmobiles.fr heeft Free Mobile al 5G-antennes geplaatst in Nevers en Garchizy. Orange heeft er acht neergezet, waarvan er zeven in de hoofdstad van de Nièvre en één in Coulanges-lès-Nevers. Van SFR hebben we vernomen dat ze in 2022 met de uitrol gaan beginnen. BT (British Telecom) wil haar planning nog niet bekend te maken.

Het werkt supersnel en probleemloos…’. Valentin, een 27-jarige inwoner van Nevers, is sinds twee weken een van de eersten in de Nièvre die van 5G gebruik kan maken. In de buurt van Rue des Docks en Rue Henri-Bouquillard in Nevers heeft deze klant van het Orange-netwerk geconstateerd dat zijn verbinding veel sneller is geworden, ook al zijn de antennes nog niet officieel in gebruik genomen. ‘We zijn nog in de testfase,’ zegt een woordvoerder van het oudste telecombedrijf van Frankrijk.

Net als glasvezel

Je kunt het heel goed vergelijken met glasvezel. Het heeft ongeveer dezelfde downloadsnelheid als een glasvezelverbinding,’ zegt Valentin, ‘maar als je bijvoorbeeld gegevens wilt verzenden merk je dat je mogelijkheden beperkter zijn’. Hij is gewend om lange reizen voor zijn werk te maken en gebruikt 5G voornamelijk om te profiteren van een betere snelheid op zijn laptop.

De prijs van deze nieuwe technologie voor de jongeman? Een compatibele smartphone voor €1.300 en een maandabonnement voor €94,99!

5G heeft één nadeel. Je batterij raakt razendsnel leeg. ‘Het batterijniveau gaat in snel tempo bergafwaarts’.

Aart Sierksma

Bron: La 5G arrive dans la Nièvre