80 km/u: wat vinden de automobilisten in de Nièvre ervan?

Vertaald uit FR naar NL

De kogel is door de kerk. Premier Edouard Philippe kondigde het vorige week aan: De maximumsnelheid op tweebaanswegen gaat van 90 naar 80 km per uur.

snelheid op tweebaansweg naar 80Christian uit Prémery
“Weet je wat pas echt gevaarlijk is? Al die slecht onderhouden wegen. Laten we beginnen met die te herstellen. Op smalle wegen is 80 km per uur een goed idee, maar laat ons gewoon 90 rijden op de andere wegen. Het zou echt per geval bekeken moeten worden, afhankelijk van hoe gevaarlijk het is.”

Donovan uit Nevers
“Dit slaat nergens op. Dat wordt dus nog meer op de rem staan. Ik denk niet dat deze 10 km/u voor minder ongelukken gaat zorgen. Als we het vergelijken met Duitsland… dit stelt helemaal niks voor. En wat te denken van de motorrijders. Die ontneem je zo toch alle plezier!”

Sinds 2015 is op drie stukken van tweebaanswegen (op de RN7, de RN57 en de RN151) geëxperimenteerd met een snelheidsvermindering tot 80 km/u. Tegen 2018 zou bijna 400.000 kilometer weg dezelfde verandering ondergaan. Het doel van de overheid is het aantal verkeersdoden terugbrengen: 200 tot 400 levens per jaar.

Nicole uit Prémery
“Ik denk dat het helaas niet veel zal veranderen. Die 10 km/uur gaan echt niet het aantal ongelukken verminderen. Maar ik ben het er wel mee eens dat mensen op sommige wegen veel te snel rijden en dat dat erg gevaarlijk is, om nog maar te zwijgen van degenen die achter het stuur met hun telefoon spelen.”

Melody uit Nevers
“Ik begrijp niet waarom we dit nu doen, terwijl ik laatst op het nieuws hoorde dat andere Europese landen precies het tegenovergestelde doen. Zij veranderen juist de maximum snelheid van tachtig naar negentig kilometer per uur. Wij doen een stap achteruit.”

Joëlle uit Guerche-sur-L’Aubois (Cher)
“Ik zou zeggen dat het een beetje overdreven is. Op de fiets ben je straks nog sneller. Er zijn al zoveel flitspalen die ons dwingen om langzamer te rijden. We kunnen op deze manier ook wel ophouden met het produceren van grote auto’s. Wat heeft het nog voor zin om een krachtige auto te hebben?”

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Routes limitées à 80 km/h : ce qu’en pensent les automobilistes de la Nièvre [Christophe Masson]