950 jaar geschiedenis in een notendop

Vertaald uit FR naar NL

De kloostergebouwen van de priorij (1059), de imposante kerk Notre dame en de bescheiden kerk Saint-Laurent gelegen rond de Place Saint-Croix vormen samen het middeleeuwse hart van La Charite-sur-Loire. De priorij maakt(e) deel uit van de orde van Cluny. Een van de meest invloedrijke kloosterorders in de middeleeuwen van de volgelingen van Benedictus.

Beeldend kunstenares Jennifer Fréville richtte in de priorij een tentoonstelling in geïnspireerd door de gebouwen en de 950 jaar oude geschiedenis van de priorij. Het is een kleurrijk geheel geworden. De gewelven van de gebouwen brachten Jennifer op ideeën voor de vormgeving van haar houten objecten, die vervolgens in felle kleuren geschilderd zijn. Jennifer gebruikte middeleeuwse kleuren die terug te vinden op de miniaturen waarmee de monniken boeken verfraaiden. Fel blauw, geel en rozerood.

Zo vormt eigentijdse kunst één geheel met de omringende middeleeuwse omgeving zoals de kapitelen, de keramische tegels en de gebruiksvoorwerpen van de monniken. Alles werd door Jennifer ter plaatse ontworpen en gemaakt.

Maar er is meer te zien en te ruiken in de gebouwen. Zo staat er een verzameling middeleeuwse kruiden en specerijen en kan je testen of je de geuren herkent. In de Notre Dame zijn twee tv’s opgesteld waar men in 3D kan zien hoe de timpaan (de gebeeldhouwde boog boven een van de toegangsdeuren van de kerk) is gemaakt en gerestaureerd.

Doel van de tentoonstelling is om het publiek te stimuleren de priorij weer eens te bezoeken. En iedereen die over de tentoonstelling in het Journal du Centre heeft gelezen, zal vast zin krijgen om dat te doen. De tentoonstelling is geopend tot 25 september 2016, dagelijks van 10 – 12 uur en van 14.30 – 18.30 uur.

Elsa Telder
Bron: Journal du Centre Nievre van 18 juni 2016