De aalscholver verovert de Nièvre

Vertaald uit FR naar NL

Hoewel hij altijd aanwezig is geweest in de Nièvre, zien we de aalscholver de laatste tijd overal opduiken.

Jean-Louis Bernard vist al zestig jaar in de rivier de Yonne en in de vijvers van Vaux en Baye. De laatste jaren ziet hij een nieuwkomer in dit gebied verschijnen: de aalscholver. “Er zijn er nog niet veel, maar het aantal groeit gestaag. Bij de rivier valt het nog mee, maar de meren zijn ideaal voor hem.”
Sinds 1979 is de aalscholver in Europa een beschermde diersoort. De soort is gestaag gegroeid van 5300 koppels in 1970 tot 235.800 in 2014. Een aalscholver eet 450 gram vis per dag.

“Twee jaar geleden hebben we vijfhonderd kilo snoek uitgezet in het meer van Gouffier. Na de jaarlijkse schoonmaakbeurt was er nog slechts tachtig kilo over, waarvan de helft in stukken verscheurd,” vertelt Nicolas Carbo, coördinator voor de regulering van aalscholvers bij ‘Sportvisserij in de Nièvre’. “Want buiten zijn grote eetlust heeft de aalscholver nog een bijzonderheid: zijn zeer scherpe snavel. Soms vangt hij een vis, die erin slaagt te ontsnappen. Zo’n vis zal na het gevecht meestal aan zijn verwondingen doodgaan,” zegt Nicolas Carbo.
Jean de Gesnais, voorzitter van de vereniging van eigenaren en beheerders van de meren in de Nièvre, hekelt de invasie van aalscholvers in de viskwekerijen. “Veel viskwekers zijn al gestopt omdat ze hun productie niet langer op niveau kunnen houden. Acht op de tien meren worden niet meer onderhouden.”

Sinds de late jaren negentig wordt het aantal aalscholvers gereguleerd. “Deze vrijstelling is verkregen om schade aan viskwekerijen te voorkomen en om bepaalde in het water levende soorten te beschermen, zoals de paling, de zalm en de elft, die door de aanwezigheid van aalscholvers wordt bedreigd,” zegt Magali Jover, van de Direction départementale des territoires (departementale gebieden) van de Nièvre. Voor de winter van 2016-2017, had de prefectuur tachtig machtigingen verleend om aalscholvers af te schieten in het departement.
De machtiging voor regulering van het aantal aalscholvers werd op 25 oktober 2016 afgegeven voor drie jaar. Deze voorziet in een quota van 400 exemplaren voor open water en van 540 stuks voor de meren per jaar.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Le grand cormoran, une espèce protégée mais « invasive » dans la Nièvre [Myriam Déborbe]