Een anti-inbraak app op je telefoon

Vertaald uit FR naar NL

De politie in de Nièvre gaat een applicatie voor smartphones lanceren: “Stop Inbraken” (Stop Cambriolages). Het is een waarschuwingssysteem waarmee je direct inbraken kunt melden, verdachte zaken kunt aangeven en waarmee een alert voor de omgeving wordt verspreid.

“Attentie: verdacht wit voertuig in de Rue Camille-Baynac in Varennes-Vauzelles, drie inbraken in de rue de l’Orangerie bij Saint-Eloi, twee personen die zich vreemd gedragen in de rue Paul Vaillant Couturier in La Machine”… Het gaat om dit soort berichten.
De app is beschikbaar voor Android en Apple smartphones. Hij is ontwikkeld door de gendarmerie van de Hérault in Montpellier in samenwerking met “Epitech”, een informaticaopleiding. Het wordt geleidelijk in heel Frankrijk ingevoerd.

986 inbraken in de Nièvre
Luitenant-kolonel Eric Delafon, commandant van politie in de Nièvre is erg gelukkig met deze service: “Tussen 1 januari en 30 november steeg het aantal inbraken met 16% ten opzichte van dezelfde periode in 2015”.
“De gendarmerie in de Nièvre beschermt u, maar let op: elk misbruik wordt direct gestraft,” staat te lezen op de nieuwe tool als u deze opent.
Zodra de klacht is ingediend krijgt u een aantal eenvoudige tips om het werk van de onderzoekers te vergemakkelijken: raak niets aan om mogelijke bewijzen, die zijn achtergelaten door de dieven, te behouden (voetsporen en vingerafdrukken).
Let op allerlei signalen (kleur van een auto enzovoort).

Le centre d’opérations et de renseignement (Corg) ontvangt de informatie en informeert gelijk de directe omgeving. Daders zullen steeds minder het gevoel krijgen dat ze ongemerkt alles kunnen doen. Hun macht wordt steeds meer beperkt. Deze mobiele app zou wel eens effectiever kunnen zijn dan de traditionele aanpak.

Aart Sierksma

Bron: lejdc, Une application lancée dans la Nièvre contre les as de la cambriole [ Ludovic Pillevesse]