Arleuf: een bijeenkomst tegen het project van de panoramische toren op de Haut-Folin

Vertaald uit FR naar NL

 

Een persbericht

De vereniging van vrienden van de Folin organiseert, samen met de inwoners van Arleuf en Glux en Glenne, een burgerbijeenkomst tegen het project om op de Haut-Folin een toren te bouwen. Het vindt plaats op donderdag 10 augustus 2017 in Arleuf (58) vanaf 17.30 uur.

‘NON au projet’
Al meer dan een jaar is het natuurpark de Morvan bezig met de ontwikkeling van een 45 meter hoge toren op de top van de Haut-Folin op 901m.
Voor ons is dit project in vele opzichten een vergissing, die we voortdurend proberen uit te leggen aan de beleidsmakers van het park (PNRM).
Dit project gaat miljoenen euro’s publiek geld opslurpen voor de noord- en zuid-toegangswegen. De weg van Arleuf is de D500 die naar Glux en Glenne loopt. Deze D500 kan de extra stroom, met name bussen, niet verwerken. Dan moet de bestaande weg over 15 km verbreed worden. Onteigeningen en verplaatsen van mensen gaat buitensporig veel kosten met zich meebrengen. Miljoenen gemeenschapsgeld.
En dan hebben we het nog helemaal niet over de overlast, de geluidshinder enzovoorts, die zal zorgen voor een onomkeerbare verslechtering van de kwaliteit van leven voor de omwonenden.

De vereniging van de Vrienden van de Folin heeft samen met de aanwonenden van de D500 een aantal voorstellen gedaan. Maar de beleidsmakers hebben slechts hun minachting over onze ideeën uitgesproken en daarna niets meer van zich laten horen.

Geconfronteerd met deze laatdunkendheid, hebben we besloten om op 10 augustus vanaf 17:30 uur een burgerbijeenkomst in Arleuf over de Haut-Folin te organiseren om de verspilling van publiek geld te stoppen. Dit project, zonder enig reëel perspectief voor de Morvan is gedoemd te mislukken. Wij zijn voor een studie naar een ecotoeristische bestemming voor de Morvan, dat tegemoet komt aan de breedste eisen en verwachtingen voor het toerisme en de economische toekomst van dit beschermde gebied.

Aart Sierksma

Bron: lejsl, Arleuf : un rassemblement contre le projet de tour panoramique du Haut-Folin []

288 keer bekeken