Het bier van Sens komt in Belgische handen

Vertaald uit FR naar NL

Vijf Belgische partners hebben de brouwerij Larché bij Sens, een van de grootste in de regio gekocht. Ze willen regionale activiteiten “in stand te houden” en gaan een nationaal assortiment op de markt brengen.

De koopovereenkomst is een week geleden getekend. Patrice Beau heeft de brouwerij Larché aan een groep Belgische investeerders verkocht. Larché bevindt zich al elf jaar in Sens. Het transactiebedrag is niet bekendgemaakt. “Ik kan zeggen dat we er niet bij ingeschoten zijn”, glimlacht de persoon, die de brouwerij na de liquidatie had overgenomen.

5.000 hectoliter, € 1.400.000

Eric Poirier, de nieuwe CEO van SAS (“société par actions simplifiée”, naamloze vennootschap) wil de identiteit van de kopers niet onthullen. Wel wil hij verklappen dat het om vijf gepassioneerde compagnons gaat, die al drie brouwerijen in België bezitten – waaronder die van St. Bernardus – en elders in Europa. Ze willen nu in de Franse markt investeren.

Patrice Beau en zijn vrouw, die verantwoordelijk is voor de commerciële kant, wilden een adempauze om naar iets anders uit te kijken. “Dit is de tweede onderneming die we verkopen in twaalf jaar, zonder te hebben geprofiteerd van de verkoop van de eerste! We hebben hard gewerkt, het assortiment ‘Thomas Becket’ uitgebreid tot tien verschillende producten met tientallen goede aanbevelingen”.

De grootste brouwerij in de Bourgogne
De brouwerij sloot zijn laatste fiscale jaar (september 2016) af met een productie van 5000 hectoliter en een omzet van 1,4 miljoen euro. Het is nu de grootste brouwerij in de Bourgogne, volgens de voormalige baas. Er werken momenteel acht werknemers. Het echtpaar Beau zal nog een paar maanden actief aanwezig blijven om te helpen bij de overgang.

De nieuwe investeerders willen graag een voortzetting van het huidige Bourgondische succes. “Het is een geweldig bedrijf, dat goed werkt”, zegt Eric Poirier. “We zijn van plan om in Sens te blijven, de medewerkers te behouden en het bedrijf verder te ontwikkelen in de Bourgogne”.
De nieuwe eigenaren hebben ook plannen voor uitbreiding. Ze willen ter plekke investeren in technische middelen en ook in personeel om één of meer nieuwe producten op landelijk niveau te lanceren. “Meer klassieke en minder regionale producten gaan we ontwikkelen met de steun van twee ingenieurs, die complementaire vaardigheden gaan samenvoegen met de lokale knowhow”.
De feiten

  • 1996. Geboorte van de brouwerij des Champs in Saint-Martin-du-Tertre.
  • 2005. Patrice Beau koopt de brouwerij des Champs.
  • 2006. De brouwerij verhuist naar Sens en neemt de naam van het familiebedrijf Larché over.
  • 2017. De brouwerij wordt gekocht door Belgische investeerders.

Aart Sierksma

Bron: l’yr, La bière de Sens prend l’accent belge [Olivier Richard]