Binnenkort vier nieuwe ‘berggemeenten’ in de Nièvre

Vertaald uit FR naar NL

Er zijn nu zesentwintig gemeenten in de Nièvre geclassificeerd als ‘zone de montagne’. Chatin, Onlay, Saint-Martin-du-Puy en Lormes komen daar aan het einde van het jaar bij.

Vier burgemeesters gelukkig: Éric Jussière, Daniel Martin, Jean-Luc Vieren, en Fabien Bazin. Zij kregen tot hun grote voldoening vorige week een schrijven van Christian Paul, volksvertegenwoordiger van het district, dat alle omstandigheden rijp zijn voor deze ranking.
berggemeentenDe burgemeester van Lormes, Fabien Bazin is erg blij met het werk van de parlementariër (en voormalig burgemeester van Lormes). “Er zijn drie voordelen aan deze bestemmingswijziging:
1. Het totaalbedrag aan subsidie voor de gemeente wordt verhoogd. Het kan gaan om enkele duizenden euro.
2. De boeren, die binnen de grenzen van de gemeente hun werkzaamheden verrichten, krijgen het recht op vergoeding voor ‘l’Indemnité compensatoire de handicap naturel’ (ICHN). Een compensatieregeling voor boeren in bergachtig gebied.
3. De overheid gaat soepeler om met allerlei nodige voorzieningen voor dit soort gemeenten. Bijvoorbeeld: Scholen worden minder snel gesloten bij teruggang in leerlingaantal.”

 

26 gemeenten + 4?
Deze jaarlijks uitbetaalde steun zal de inkomstenverschillen, die bestaan tussen de boeren in achtergestelde gebieden en de boeren in de rest van het departement, verminderen. Jean-François Thibaudin, wethouder en boer in Onlay verwelkomt het goede nieuws voor ons en onze landschappen. “Normaal gesproken besteden we geen aandacht aan deze moeilijk begaanbare gebieden. Niet rendabel genoeg.” Burgemeester van Onlay, Daniel Martin, zei dat zijn gemeente de aanvraag twee en een half jaar geleden had ingediend. “We voldeden aan alle gevraagde criteria. Tijdens de laatste campagne voor de departementale verkiezingen hadden sommige boeren aangedrongen op deze classificatie. Le parc régional du Morvan heeft het administratieve verzoek voor haar rekening genomen. We verheugen ons op een goede afloop!”

De Morvan heeft 50 ‘berggemeenten’ (plus nog elf in de Saône-et-Loire ten zuiden van Autun), waarvan er 26 in de Nièvre liggen.

Aart Sierksma
Bron: ljdc, Quatre communes nivernaises de plus bientôt classées en zone de montagne [Jean-Christophe Henriet]