INHOUD NUMMER 63 zomer 2021

Binnenkijken bij

Deze keer kijken we binnen bij het huis van Lajla Forrer

Een lust voor het oog. ‘Domestic art’ noemt Lajla het. ‘Mijn oog wil voortdurend mooie dingen zien. Ik ben geen verzamelaar, ik wil graag een sfeer neerzetten, alles staat in dienst van het geheel.’ zegt Lajla. Het hele huis ademt dan ook dezelfde sfeer. De Franse, Engelse en Indiase invloeden kom je overal tegen, het is een soort romantiek zonder zoet te zijn, eerder avontuurlijk.


Lakenvelders

Kim en Peter zijn gepassioneerde dierenvrienden zij fokken Lakenvelders, een oud Nederlandse ras. Peter de Kock: ‘Je herkent Lakenvelders aan hun markante witte aftekening op hun rug. Het is een oud Hollands dubbeldoel (vlees en melk) ras met een paar bijzondere kenmerken. Ze leven gemakkelijk op alleen gras. Omdat ze zelfredzaam zijn, ook tijdens het kalveren, kunnen ze gemakkelijk overleven, ook in de Franse weides. Ze kunnen goed tegen de (toenemende) hitte boven de 22 graden.


Kunst en muziek in de Morvan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kunstenaarsechtpaar Wim Oudejans (schilder) en Angelique Otten (keramiste) ontdekten in 1994 op de fiets de Morvan. Een kennismaking met grote gevolgen, want ze reden letterlijk tegen de leegstaande ruïnes aan van de hameau Sous-la-Range en waren meteen verkocht. Op zoek naar een atelier en expositieruimte belandden zij in Préporché, een gemeente met 200 inwoners in het zuiden van de Morvan. De leegstaande Boulangerie werd als werkruimte in gebruik genomen en het voormalige café als galerie. Inmiddels is ‘Préporché’ uitgegroeid tot een centrum en uitvalsbasis voor uiteenlopende kunstactiviteiten.


Energiezuinig

In het kader van ‘France relance’ steekt Frankrijk de komende 2 jaar 30 miljard in ‘la transition ecologique’ 6,7 miljard daarvan is bestemd voor het energiezuiniger maken van gebouwen uit zowel de publieke als private sector. In principe zijn er drie grote subsidieverstrekkers. Alle uit te keren bedragen kunnen bij elkaar worden opgeteld. Het is dus zeker zaak een en ander goed uit te zoeken.In aanmerking komen allerlei isolerende maatregelen zoals het isoleren van de vliering (les combles perdus), het dak en de muren maar ook de aanschaf én installatie van een pelletkachel, een hoogrendement houtkachel, een warmtepomp, zonneboiler of mechanisch ventilatiesysteem (VMC).


Een Nederlandse Française in de Bazois

Bernadette  (vooraan rechts op de foto) is geboren in Frankrijk en verhuist op haar vijftiende naar Nederland. Uiteindelijk keert ze terug naar haar geboorteland waar haar leven anders loopt dan gehoopt.


Een wasplaats in elk dorp

In elk Bourgondisch dorp tref je een lavoir aan, een openbare wasplaats. Een bassin met houten afdak of ee

n stenen huisje met Bourgondische tuiles, verwaarloosd of schitterend onderhouden: de Bourgogne is rijk aan wasplaatsen.


En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

La Robe Blanche :  Quarré – les -Tombes (Yonne) Église Saint George

Recensies;

Franse graantjes

Natuur

Geneeskrachtige planten: duizendblad

De geneeskrachtige werking van bijenproducten: stuifmeel

Culinair

Cave:  Chateau de Couches

Tip: l’abbaye de la bussiere

activiteiten

Wandeling

Brocantekoorts

Agenda

EN VERDER

Brèves, korte berichten

Column: lekker sappie

Even voorstellen

Hieronder originele teksten in het Frans:

Franse vlagn.v.t.

360 keer bekeken