BZ vierde kwartaal 2019

INHOUD NUMMER 56 4e kwartaal 2019

Eetbare paddenstoelen

Wilde paddenstoelen, hoe vind je ze en waar moet je op letten. Het is een nationale hobby, paddenstoelen zoeken. Maar hoe begin je? Anne van der Straaten geeft tips.


Dijon, historie én natuur

In Dijon, gaan natuur en historie hand in hand. Zo is er bijvoorbeeld het kartuizerklooster ‘Chartreuse de Champmol’, ten westen van Dijon en voor de liefhebbers van groen  ‘Jardin de l’Arquebuse’. Een groot park met grasperken, majestueuze oude bomen, waterpartijen en een natuurhistorisch museum met een planetarium.


In de voetsporen van Vauban

Sébastien Le Prestre de Vauban (1633-1707), Frankrijks beroemdste bouwmeester van vestingwerken was een briljan strateeg. In 1673 belegert Vauban met succes Maastricht. Als beloning ontvangt hij een enorme som geld van de Zonnekoning waarmee hij het kasteel van Bazoches (opengesteld voor publiek) aankoopt.


Als een hond in Frankrijk

Heb je een hond en hou je van wandelen, dan is de doggydate misschien iets voor jou. Er zijn twee wandelgroepen die er regelmatig samen op uit trekken. Honden kunnen op die manier samen met andere honden door het bos rennen. Goed voor de hond én hun baasje en op die manier ontdek je ook nog eens andere wandelroutes.


Straling, vriend of vijand

Straling, wij hebben er allemaal mee te maken. Via televisie, telefoon, wifi, keukenapparatuur en andere apparaten komt het ons leven binnen. Maar welke invloed heeft deze straling op ons lichaam en vooral op onze gezondheid?


En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

VERGETEN SCHRIJVERS: Gabriel Chevalier

LA ROBE BLANCHE: Diennes-Aubigny, Église paroissiale

Natuur

DE TAMME KASTANJE

Culinair

TIP: Les Cordois Autrement

activiteiten

SPOORWEGMODELLEN

LITERAIRE wandeling in Issy-l’Évêque

BZ ACTIVITEITENDAG

AGENDA

omgeving

LA MAISON DU BEUVRAY: Cultureel Centrum

SAMENLEVING: De gele hesjes

EN VERDER

BRÈVES

COLUMN: Oneindigheid

Hieronder originele teksten in het Frans:

Franse vlagn.v.t.

329 keer bekeken