INHOUD NUMMER 57 winter 2019

De man op de brug

In Auxerre, staat op de brug Paul Bert (1833-1886). Zijn kolossale standbeeld rijst hoog op boven de stad. Maar wie was deze ‘markante Bourgondiër?

Bert wordt geboren op 11 oktober 1883. Is natuurkundige, maar de meeste bekendheid krijgt hij op het terrein van het onderwijs. Hij geldt als de uitvinder van de ‘École laïque’, de school die opvoedt tot republikeins burgerschap.


Château du Tremblay in Fontenoy-en-Puisaye (Yonne)

Regionaal centrum voor hedendaagse kunst

De stichting Centre Régional d’Art Contemporain, afgekort als CRAC, beheert een regionaal centrum voor moderne en primitieve kunst en biedt naast een vaste collectie ook exposities, rondleidingen en workshops.

In Château du Tremblay zijn, naast de permanente tentoonstelling, regelmatig exposities van nationale en internationale kunstenaars. In de zomer worden er openluchtconcerten gehouden.


Sneeuwpret! 

Wintersportgebieden op minder dan 3 uur rijden van de Bourgogne

Hou je van skiën, langlaufen, sleeën of gewoon van sneeuw? Dan zijn er in de Bourgogne niet veel sneeuwzekere gebieden waar je naartoe kunt. Maar goed nieuws. Voor wie van sneeuw houdt maar niet te lang in de auto wil zitten zijn er een aantal heerlijke wintersportgebieden op maximaal 3 uur rijden van de Bourgogne. Prima te doen voor een dag, lang weekend of weekje sneeuwpret. We bespreken, Les Rousses, Super Besse, Gerardmer en natuurlijk de Haut Folin.


Wijngaarden in de winter

De druiven zijn geoogst, het sap van de geperste druiven is gefermenteerd en de wijn rijpt in grote metalen vaten. Het werk is gedaan. Of toch niet? Tâcherons zijn tussen november en maart verantwoordelijk voor de handmatige snoei van tienduizenden wijnstokken op een domaine. Ook in de winter gaat het werk van de vignerons door.


Wandeling, in het spoor van het verleden

Natuur, historie, archeologie. Een van Annes favoriete wandelingen loopt om de platte top van de Mont Beuvray, waar rond het jaar nul de stad Bibracte lag.

Het vertrekpunt is de parkeerplaats bij het uitzichtpunt boven op de Mont Beuvray.

Een wandeling om in alle jaargetijden een keer te lopen. Altijd weer anders. Hij is 5 km en geschikt voor de hele familie.


En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

VERGETEN SCHRIJVERS: Georges Simenon

LEKKER LANG LEZEN: vier leestips voor bij de haard

LA ROBE BLANCHE: MONTAMBERT, Église Saint Pierre d’Antioche

Natuur

MARETAK

Samenleving

OPINIE: Bourgondië of (de) Bourgogne

Culinair

TIP: Chateau des Couches

RECEPT: Gevulde conférence peertjes

Actualiteiten

FINANCIËN: Sociale lasten en Plus Value

SAMENWERKING: Vents du Morvan

activiteiten

DE SLAG BIJ L’HUIS PREAU

AGENDA

EN VERDER

BRÈVES

COLUMN: Verlanglijstje

EVEN VOORSTELLEN

Hieronder originele teksten in het Frans:

Franse vlagn.v.t.