De ‘barrages’ van de Morvan

Vertaald uit FR naar NL

De Morvan heeft acht waterkrachtinstallaties, waarvan er zes worden beheerd door de EDF. Die van Settons en Saint-Agnan zijn in particuliere handen. Vanaf 1930 zijn de installaties in werking en produceren ze voldoende elektriciteit voor de regio. Maar… dienen ze ook nog een ander doel? We leggen het uit.

1 – Het is waar, het gaat om het produceren van elektriciteit…
Na de verwoestende Eerste Wereldoorlog is in rap tempo de bouw van de eerste waterkrachtinstallaties gestart. De EDF kreeg in 1946 de rechten om deze installaties te beheren. In de Vallée de la Cure vinden we de Cure-centrales. De Crescent-fabriek heeft hier twee stroomopwekkingseenheden met een vermogen van 1,5 MW.

Aan tijdens consumptiepieken
Al deze installaties werken niet permanent. “Het hangt af van de hoeveelheid water en van de aanwezige voorraden. Op dit moment draait de Crescent 6 uur per dag, tijdens het piekverbruik, vaak ’s ochtends en rond 17 uur”, zegt Jamal Djilali, manager hydro-elektrische planning en ontwikkeling van de EDF afdeling Bourgogne. “Bij de Crescent-dam stroomt het water meer dan 7 km lang door een 4 m breed aquaduct dat onder de rots doorloopt naar de Bois de Cure-fabriek. Daarna maakt het water een val van 100 meter. Deze constructie maakt het mogelijk om een constante aanvoer te verzekeren, dat wil zeggen 60% van de productie in de Bourgogne. Alle fabrieken in de Morvan produceren ongeveer 60 GWh / jaar, wat overeenkomt met het huishoudelijk verbruik van een stad als Auxerre.” (1GWh is 1 miljoen KWh)

2 – Om de hoeveelheid water in de Cure op peil te houden
De installatie speelt ook een belangrijke rol in het geval van droogte. Het is de bedoeling dat de EDF het water in de Cure op peil houdt en in de zomer voldoende water doorlaat. Het management heeft de verplichting het water geschikt te houden voor de forelstand. Het water moet voldoende zuurstof bevatten en een juiste temperatuur hebben. Deze maatregelen zijn ook nodig om erosie van de voet van het bouwwerk te voorkomen.

3 – Om Parijs te beschermen tegen overstromingen

barrage

Crescent-dam

De overstroming van 1910 in Parijs heeft ertoe geleid dat er waterbekkens gecreëerd werden om het water op te slaan. “Dit stelt ons in staat om overstromingen te beheren, dat wil zeggen de vloedpiek op te slaan en vervolgens over een zo lang mogelijke tijd het water door te laten. In 2010 hebben we bij Crescent nieuwe ontwikkelingen doorgevoerd om overstromingen te voorkomen en we hopen ook een weerservice te ontwikkelen waarmee we kunnen anticiperen op onverwachte situaties,” zegt Jamal Djilali.
Om een overstroming in de hoofdstad te voorkomen speelt de dam van Chaumeçon een sleutelrol. De barrage van de vallée de la Cure speelt daarin een kleinere rol. De dam in het meer van Pannecière speelt dezelfde rol van regulering van de Seine en voedt daarnaast nog de Yonne en het canal du Nivernais.

4 – Sportieve mogelijkheden
“Deze voorzieningen bieden ook de mogelijkheid om sportieve activiteiten te ontplooien, zoals kajakken,” zegt Djilali. “In de Morvan worden op veel plaatsen watersporten beoefend. Elk jaar organiseren wij activiteiten op dit gebied. De visserij bijvoorbeeld profiteert ook van onze werkzaamheden.”

Aart Sierksma

Bron: ljdc, A quoi servent les barrages du Morvan [ ]