Kesrtboom voor Elysee

De kerstboom voor het Élysée

Vertaald uit FR naar NL

Maandag 5 december is ’s ochtends een spar van 11 meter in een schip geladen in de haven van Auxerre. Dit binnenvaartschip is nu onderweg naar Parijs, waar hij binnenkort zal aankomen. De boom uit Montsauche-les-Settons zal op de binnenplaats van het presidentieel paleis Élysée geplaatst en versierd worden.
“Met deze grote operatie willen we graag het vervoer over water promoten. Een vorm van transport zowel economischer als ecologischer,” aldus Frédéric Alphand, plaatsvervangend regionaal directeur van des Voies Navigables de France (VNF) oftewel de Waterwegen van Frankrijk. “Het zorgt voor vermindering van luchtvervuiling en geluidsoverlast”, verzekert hij.

Behalve de kerstboom voor het Élysée, bevat de lading ook nog 105 ton zand van de firma Eurovia / DLB carrière uit Pont-sur-Yonne. Dit zand wordt gelost in de haven van Javel in Parijs.
Dit jaar was Jeremy Canipel verantwoordelijk voor het transport van de kerstboom voor het Élysée. Normaal gesproken vervoert hij graan. “Voor mij is het een hele eer, ik ben erg trots … Het is een heel bijzonder transport!” onderstreept hij.

Zijn bedrijf is gevestigd in de buurt van Parijs (les Yvelines), maar Jérémy Canipel brengt het grootste deel van zijn tijd door op zijn boot samen met zijn vrouw, Stephanie Raymond, afkomstig uit Auxerre. “Het is meer dan een baan, het is een passie, een manier van leven.” Onlangs is de bemanning ook nog uitgebreid: Jeremy en Stephanie leven in hun kleine hut samen met Ashley, een baby van vier maanden.

Aart Sierksma
Bron: l’yr, Le sapin de Noël de l’Élysée est parti en péniche vers Paris [Romain Blanc]