De lynx is terug in Côte-d’Or en Saône-et-Loire

In augustus 2022 meldde France 3 dat, na tien jaar van geruchten, de lynx officieel terug is in Bourgondië. De OFB (Office Français de Biodiversité) had dit formeel bevestigd. Nadien zijn er in deze regio meer lynxen gesignaleerd.

De eerste lynx die in augustus werd gevonden, in Échannay, was dood. Daarna werd, nog diezelfde maand, in de Côte-d-Or een vrouwtje met een jong gefilmd. Inmiddels zijn er ook vier gezien in de Saône-et-Loire: eerst in de omgeving van Bresse en in de Clunisois, en eind december in Sully (Autonois). Dit laatste dier is gefilmd met een cameraval. Medio januari verklaarde de OFB dat het inderdaad een lynx was. De tekening van hun vacht laat zien dat het telkens gaat om verschillende individuen.

De Lynx Boréal, de Europese Lynx, is herkenbaar aan zijn lange poten en puntige oren. Met een schofthoogte van 50 tot 75 centimeter, een lengte van 85 tot 130 centimeter, en een gewicht van 18 tot 25 kilo is het een flinke kat. Hij heeft een relatief korte staart (15 tot 23 centimeter). Z’n vacht is geel-grijs of rossig met donkere vlekken.

De lynx is een soort die nationaal en internationaal wordt beschermd. Volgens de media staat er een zeer zware straf op het doden ervan: maximaal € 150.000 boete en drie jaar gevangenisstraf. In Frankrijk leven ongeveer 150 tot 180 lynxen, waarvan zo’n 80% in de Jura. Aangenomen wordt dat de dieren, op zoek naar eigen territorium, van de Jura naar Bourgondië zijn getrokken.

Volgens Le Journal du Saône-et-Loire is de lynx eind 19e eeuw uit Frankrijk verdwenen. Na een herintroductie in buurland Zwitserland, keerde  hij in de jaren ’70 terug in de Jura. Deze grote wilde katachtige soort leeft in de bossen en eet vooral hertjes en gemzen. In zeer zeldzame gevallen wordt een schaap aangevallen. Mensen hebben over het algemeen niets van lynxen te vrezen.

Wie een lynx ziet, wordt gevraagd om dat te melden aan de OFB 06 20 78 94 77 of sd71@ofb.gouv.fr.

Lynx
(afbeelding van Pexels via Pixabay)