De Morvan op Facebook

Vertaald uit FR naar NL

Vorig jaar november kwam Béatrice Farny, die haar privé- en professionele leven tussen Luzy en de Yvelines deelt, op het idee om een Facebook-pagina te maken die gewijd is aan de Morvan en haar erfgoed.
‘Le Morvan de Bouches à Oreilles’ is de titel die Béatrice Farny aan haar Facebook-pagina gaf.

Haar streven
“Ik heb deze facebookgroep aangemaakt om de erfenis en de rijkdom van de Morvan uit het heden en het verleden te delen en bekend te maken door middel van schriftelijke getuigenissen. Foto’s, recepten, wandelingen, evenementen die je niet mag missen, tradities, mooie plekjes, … Vrienden van Facebook worden uitgenodigd om hun bijzondere verhalen over de Morvan te delen.”

Ontploffen
MorvanTot haar grote verbazing explodeerde het aantal deelnemers in slechts een paar weken tijd. Elke dag beantwoordt Béatrice Farny verzoeken om lid te worden van de groep. “Het is niet de bedoeling dat het een advertentiesite met vraag en aanbod wordt. Ik controleer iedere dag wat er binnenkomt en wat geschikt is om op de site te zetten. Ik heb er een extra baan bijgekregen. Vaak ben ik er tot ’s avonds elf uur mee bezig.”
Béatrice Farny probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en deze hobby. Een nieuwe activiteit die haar ontzettend veel plezier bezorgt. “Ik leer iedere dag weer nieuwe dingen. Zodra er een foto binnenkomt, probeer ik er een passend onderschrift bij te zetten. Ik had echt niet verwacht dat het zo snel een groot succes zou worden. Ik ben hiermee begonnen uit liefde voor de Morvan. De geïnteresseerde mensen delen diezelfde liefde. Het is een kleine club van mensen die in recordtijd heel erg groot is geworden.”

Verhalen verdwijnen maar geschriften blijven bestaan
Beatrice Farny wilde graag een uitwisseling over de rijkdom van de Morvan tot stand brengen in een geschreven vorm. “Ik denk dat verhalen die niet op schrift gesteld zijn snel verdwijnen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor landschappen. Je moet ze vastleggen, want alles verandert razendsnel.”
Sinds de lancering van de site onderhoudt Béatrice Farny goede relaties met de eerste leden. “En dat heeft een sneeuwbaleffect veroorzaakt. Het is echt via mond-tot-mondreclame gegaan.”

Beatrice Farny zorgt ervoor dat de site up-to-date is. Bij iedere nieuwe bijdrage plaatst ze een opmerking en eindigt steevast met een bedankje.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Une page Facebook pour aimer le Morvan. [Gwénola Champalaune]

390 keer bekeken