De oorlog tegen de dennenprocessierups is begonnen

Vertaald uit FR naar NL

Zesennegentig dennenbomen moeten behandeld worden door de dienst groenvoorzieningen van de gemeente Montceau-les-Mines. Medewerkers zullen 104 milieuvriendelijke vallen plaatsen, die de rupsen opvangen voordat ze zich kunnen ingraven.
Eerst hebben vier medewerkers van de ‘service des espaces verts’ 23 locaties met dennenbomen onderzocht. Ze vonden 15 plekken waar grote kolonies rupsen zaten. Op die 15 plekken moesten 96 bomen behandeld worden. De eerste te behandelen plaats was Place Verte, in het district La Saule, waar zeven dennen werden ontdaan van ongeveer dertig cocons. Medewerkers plaatsten daar zeven vallen. “Dit werk zal enkele dagen duren, omdat we rekening moeten houden met het weer. Het doel is eenvoudig en effectief: de cocons worden verwijderd om het uitbreken van deze rupsen te minimaliseren, met respect voor het milieu. We doen het door 104 milieuvriendelijke vallen te plaatsen,” zegt Denis Labrut, die verantwoordelijk is voor deze operatie.

Een biologisch gevecht met respect voor het milieu
De eco-val is milieuvriendelijk, omdat deze uitsluitend de dennenprocessierups onderschept. Bovendien is het een ecologisch apparaat, omdat er geen insecticide gebruikt hoeft te worden. De val die rond de stam van de dennen wordt geplaatst, zal de rupsen vangen. De rupsen gaan namelijk op een gegeven moment met z’n allen in één optocht (processie) afdalen om zichzelf in te graven. Dit is dus een goede alternatieve oplossing, gebaseerd op de biologie van deze rupsen.

vogelnestOm de verspreiding en het aantal van deze rupsen te verminderen, worden in de lente nestkasten voor mezen geplaatst. Mezen eten het liefst rupsen en zijn dus de perfecte roofdieren. De eco-vallen en nestkasten worden uitsluitend op dennenbomen in de stad geplaatst. Deze activiteit kan versterkt worden door mensen die dennenbomen in hun tuin hebben. Zij kunnen in tuincentra vallen en nestkasten kopen en die vervolgens zelf plaatsen op hun dennen.

Zeer gevaarlijke stekende haartjes
Processierupsen hebben microscopische, harpoenachtige, netelige haartjes die ernstige huidreacties veroorzaken, zoals puistjes of jeuk. Ze kunnen ook oogirritatie en ademhalingsproblemen veroorzaken. Deze irritante diertjes zijn in korte tijd een echte plaag geworden.

Aart Sierksma

Bron: lejsl, La guerre contre les chenilles processionnaires a commencé [Mathias Chaidat]