De sterke en zwakke kanten van Avallon

Vertaald uit FR naar NL

Wat vinden toeristen van de stad Avallon? Hoe hebben ze Avallon leren kennen? Wat vinden ze goed en wat zouden ze graag anders zien?
We zijn op zoek gegaan naar toeristen op vakantie in ‘l’Avallonnais’ en hebben hun meningen en indrukken van de stad verzameld. We hebben gesproken met allerlei mensen zowel in de straten van het centrum als op de campings. Dit is wat zij ervan vinden.

Sterke punten
Bijna alle toeristen geven aan dat ze blij verrast zijn door de mooie architectuur en de sfeer in de stad. Nathalie en Guy uit de Cher spreken van een “levendige stad met de wereld op straat”. Hans en Martine uit Maastricht worden verleid door “het landelijke en originele centrum, met de prachtige gebouwen.” Adeline en Sylvie uit Lille noemen Avallon een charmante stad, met een middeleeuwse sfeer vol oude geplaveide straten en vestingwallen.

Anderen, zoals Margot en René, vinden het heel aantrekkelijk dat je in Avallon nog gratis kunt parkeren. Waar zij ook erg enthousiast over zijn, is ‘le circuit de la Grenouille’ (een bewegwijzering met kikkertjes). “Dat heeft ons erg geholpen om de stad te ontdekken in tegenstelling tot andere steden in de omgeving waar alles minder goed aangegeven is, zoals bijvoorbeeld in Clamecy.”

Daniel en Ariane uit Montreuil houden van de cultuur en de veelheid aan sportieve mogelijkheden. “Er is voor elk wat wils”.
In het centrum benadrukken Karina en Joss uit Antwerpen “de leuke winkels met alles wat je nodig hebt en de vele restaurants”.
Het natuurlijke en rustige leefklimaat van Avallon en omstreken wordt door de toeristen ook als een sterk punt gezien. “Er zijn prachtige wandelingen te maken en de sfeer is goed en ontspannen,” zeggen Nadine en Dominique, met hun kleinkinderen uit een buitenwijk van Parijs.
Veelgebruikte woorden om Avallon te omschrijven zijn: “gastvrij”, “toeristisch”, “levendig”, “aardig”, “vriendelijk”, “dynamisch”, “ontspannen”, “charmant”, “rustig”, “kalm”, “levendig”.

Zwakke punten
Hoewel ze minder talrijk zijn dan de voordelen, hebben de toeristen toch een aantal zwakke punten naar voren gebracht. “Er moeten minder auto’s in de binnenstad komen, omdat al dat verkeer niet echt prettig is als je op een terras zit,” zeggen Nathalie en Guy.
Daniel en Ariane zijn vaste bezoekers van Avallon. “Als je de dynamiek van de stad op peil wilt houden moet je iets doen tegen de hoeveelheid grote supermarkten. Daar zijn er veel te veel van en dat gaat ten koste van de kleinere winkels. Er kunnen ook nog wel wat stappen gezet worden op het gebied van transport. Wij missen meer shuttles die je van a naar b brengen.” Een opmerking gedeeld door Dominique en Nadine.
Sandrine en Thierry, die graag wandelen, betreuren een beetje “dat de paden niet altijd schoongemaakt worden”. Ten slotte misten Margot en René uit Nantes bewegwijzeringen in het bos.

Aart Sierksma

Bron: l’yr, Paroles de touristes : les points forts et les points faibles de la ville d’Avallon [Maëlle Hamma]