€ 95 miljoen om het spoor te verbeteren

Vertaald uit FR naar NL

Voor Abdelkrim Amoura, netmanager van de regio, leek het een beetje een verlaat kerstcadeau toen bekend werd welke verbeteringen aan de spoorlijnen in 2016 aangepakt zouden worden. Voor onze nieuwe grote regio Bourgogne-France-Comté werd dit jaar door SNCF Reseau (netwerkbeheer) € 320 miljoen euro gereserveerd voor verbeteringen. Het gaat om meer dan 200 baanvakken waaronder de verbetering van de lijn tussen Neuvy-sur-Loire en Saint-Pierre-le Moutier in de Niévre. De werkzaamheden, waarvan de geschatte kosten € 95 miljoen bedragen, zullen ongeveer 2 jaar in beslag nemen tot december 2017.
Als eerste wordt in de periode 26 september tot 4 december 2016 de rails tussen Garchizy en Nevers vervangen over een lengte van 4.4 km. Gelijker tijd wordt een tweede rails vervangen tussen de stations van Pougues-les-Eaux en Nevers. Vanaf heden worden waar nodig voorbereidende veiligheidsmaatregelen getroffen voor zoveel mogelijk baanvakken die voor verbetering in aanmerking komen.
De tweede fase van werkzaamheden vindt plaats tussen juni en augustus 2017, een deel van het traject tussen Neuvy-sur-Loire en Saint-Pierre-le Moutier. Dankzij de beschikbare middelen kunnen rails, bielsen en ballast vervangen worden over een afstand van 51 km. Drie maanden om 51 km te renoveren is een hele korte periode. Dit vereist de inzet van een vernieuwingstrein van 750 meter lang (een soort fabriek op wielen waarmee bielsen e.d. vervangen kunnen worden, red.). Hiermee kan een traject van 1 km per dag gerenoveerd worden.
SNCF Reseau werkt bovendien aan een ander project: het verbeteren van de ongebruikte lijnen. “In 2014 en 2015 hebben wij het erfgoed in kaart gebracht”, legt Adeline Dorbani uit, directeur van de sectie milieu en duurzame ontwikkeling. Wij hebben ongeveer 700 km niet gebruikte rails in kaart gebracht in de regio Bourgogne-France-Comte. In de Niévre zijn er vier trajecten: tussen Chateau-Chinon en Tamnay-Chatillon, ten noorden van d’Arzembouy in de richting van Clamency, ten noorden van d’Entrains richting Yonne en ten zuiden van Cosne-sur-Loire richting Sancerre (Cher).
Wij stellen aan de lokale overheden voor om de lijnen aan hen over te dragen omdat zij mogelijk interessant zijn voor de ontwikkeling van het toerisme. De lijnen kunnen nl. omgezet worden in ‘voies vertes’ (groene routes). Of waar de lijnen door bewoonde delen lopen, kunnen zij omgezet worden in veilige voetgangerspaden. Een nieuwe fietstrein (net zoiets als een waterfiets, red.) kan op deze manier mogelijk het licht zien. Op de lijn tussen Cosne-sur-Loire en Sancerre is het al mogelijk de fietstrein te pakken (zie http://cyclorail.com red.)

Elsa Telder

Bron le Journal du Centre 30 januari 2016