Een ‘bricothèque’ in Nevers

Vertaald uit FR naar NL

De buurtbricotheek is een feit. Vanaf dinsdag 13 november is iedereen welkom. Je kunt er alle benodigde gereedschappen voor doe-het-zelf-werk huren tegen lage prijzen. De vereniging ‘Asem’ (Acteurs Solidaires en marche) is de initiatiefnemer van deze nieuwe activiteit.
Deze vereniging is in 2012 opgericht om mensen in moeilijke omstandigheden te helpen. Vrijwilligers verwelkomen deze kansarmen en proberen oplossingen te bedenken zodat ze snel weer op eigen benen kunnen staan. Er wordt hulp geboden op sociaal en op professioneel gebied: bij het afsluiten van contracten; het verbeteren en onderhouden van hun leefomgeving; het op orde brengen van hun financiële situatie; gezondheids-educatie, acties om minder afval achter te laten en meer duurzame producten aan te schaffen; het herstellen en in stand houden van sociale relaties.

rose oktoberVorige week dinsdag hield de vereniging haar algemene ledenvergadering. De voorzitter, Patrick Boissier vertelde dat ze kunnen rekenen op de steun van het ‘Conseil Départemental’. Alain Lassus, de voorzitter van deze raad, bevestigde dit. Hoewel de financiële situatie de afgelopen jaren onzeker was, is er nu sprake van een economisch herstel en zijn uitbreidingsplannen voor de toekomst verzekerd. Patrick Boissier benadrukte dat de vereniging ook volgend jaar weer zal deelnemen aan verschillende evenementen in Nevers zoals ‘Octobre Rose’
(een jaarlijkse communicatiecampagne om het bewustzijn over borstkankeronderzoek te vergroten en geld in te zamelen voor onderzoek), ‘la Bottine’  (een hardloop/wandelevenement van vrouwen tegen borstkanker) en de inzameling voor de voedselbanken.
De ‘épicerie solidaire’ (een andere activiteit van Asem) vierde dit jaar zijn 20-jarig jubileum en verwelkomde in 2017 in totaal 4.000 mensen. Er worden voor de leden kook- en energiebesparingsworkshops gegeven.
Vrijwilligers van ASEM nemen ook zitting in de burgerraden van de buurten Baratte-Courlis en Grande-Pâture. Zij geven administratieve ondersteuning en hebben meegeholpen met het plaatsen en inrichten van een wasserette.
Dan is er nog een ‘garage solidaire’ in Courlis en een afdeling voor groenvoorziening.

Voor wie?
De bricothèque is voor de inwoners van de buurten Baratte, Courlis en Bords-de-Loire in Nevers. Medewerkers en leden van Asem hebben ook toegang.
Waar is het?
13, rue Louis-Francis. Op dinsdag van 9 tot 12 uur en op vrijdag van 14 tot 16 uur
Hoe werkt het?
Voor 1 euro ben je een jaar lid van de vereniging ‘Acteurs Solidaires en Marche’. Als je iets komt lenen moet je een identiteitsbewijs laten zien en de leenovereenkomst voor de apparatuur ondertekenen.
Hoeveel kost het?
De tarieven variëren van € 0,50 tot € 4, afhankelijk van het gehuurde gereedschap en de middelen van de lener. Iedereen moet cash betalen.
Wie financiert het?
De bricotheque werd gefinancierd door de ‘Région Bourgogne-Franche-Comté’. Dit jaar kreeg de vereniging € 3.600 uit het hulpfonds.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, La bricothèque, la bonne adresse pour louer ses outils à petit prix, ouvre à Nevers [Gwénola Champalaune]