Een eeuwenoude fries* van 9 meter wordt tentoongesteld in het Colette-museum
Een fascinerend meesterwerk op de tentoonstelling ‘Sem, caricaturiste de la Belle Epoque’ is een 9-meter lange zuil, die belangrijke figuren rond het jaar 1900 portretteert. Deze tentoonstelling is te bezoeken tot eind oktober in het Musée Colette in Saint-Sauveur-en-Puisaye. Een bijzondere tentoonstelling op meerdere vlakken. “De eerste keer dat we iets tentoonstellen dat geen ‘Colette’ is”, bekent de directeur van het Colette-museum Samia Bordji. “Het is de eerste coproductie van het Studiecentrum ‘Colette’ met het Colettehuis en voor ons een mogelijkheid om nieuwe werelden te ontdekken.”
Deze succesvolle bundeling van krachten plaatst Georges Goursat (1863-1934) in de schijnwerpers. De schilder, karikaturist, illustrator en grafisch ontwerper is beter bekend onder de naam Sem, verwijzend naar één van de zonen van Noach. Samia Bordji beschrijft Sem in zijn nieuwe prospectus als volgt: “Hij is geboren en getogen in Périgueux. Zijn periode in Bordeaux zorgde voor een sensationele doorbraak met zijn onovertroffen figurentafereel. Zijn hele leven is hij actief geweest op veel verschillende terreinen. Zo was hij bijvoorbeeld een uitblinker in humoristisch taalgebruik en later in Parijs onderscheidde hij zich als kenner van de paardensport”.
La Belle Epoque: “niet zo mooi als het klinkt”
Het hoogtepunt van de tentoonstelling is: ‘Sem au Bois’. Een opmerkelijk en zelden geëxposeerd 9 meter lang fries met alle bekende figuren van Parijs uit de jaren rond 1900, terugkerend uit het Bois de Boulogne. “De Belle Epoque was echter niet zo mooi als het klinkt”, zegt verzamelaar Xavier Chiron, die de fries uitleende aan het Colette Museum. In dit diorama plaatste Sem 86 figuren, waaronder Georges Clemenceau, Aristide Briand, Leopold II van België. En een zekere Colette, dicht bij haar man Willy en de olifant van een maharadja.
Aart Sierksma
Bron: l’yr, Une frise centenaire de 9 mètres, oeuvre du caricaturiste Sem, s’affiche au musée Colette [Vincent Thomas]
*Een fries is in de kunstgeschiedenis en archeologie de term voor iedere uitgebreide, verhalende voorstelling van mensen, mythologische figuren en/of dieren binnen een duidelijk kader. Friezen hebben vaak een decoratieve functie en kunnen op velerlei wijzen en in vele materialen zijn vervaardigd.