Een smartphone-app tijdens de lockdown

In negen gemeenten in de buurt van le Creusot en Autun hebben gemeentebesturen zich aangesloten bij PanneauPocket, een smartphone-applicatie waarmee ze de inwoners van hun gemeente kunnen informeren zonder hun huis te verlaten.
Om met de inwoners te communiceren tijdens de lockdown gebruikt Norbert Estienne, burgemeester van Cussy-en-Morvan PanneauPocket, een gratis te downloaden smartphone-applicatie. ‘Mensen kunnen hun huis niet meer verlaten, behalve om basisaankopen te doen. Deze app, die we al voor de Covid-19-pandemie gebruikten, is praktisch en erg functioneel in deze lockdownperiode’, legt de burgemeester uit die sinds het vertrek van Guy-François Verdier de functie van burgemeester bekleedt.

Openingstijden winkels, vuilnisophaaldienst…

Het gebruik van deze app is erg eenvoudig. Zodra je de applicatie op je telefoon hebt geïnstalleerd, hoef je alleen nog maar naar jouw gemeente in de zoekbalk te zoeken. ‘Je moet op het kleine hartje klikken om het als favoriet toe te voegen. Vanaf dat moment ontvangt je een mededeling voor elk nieuw bericht dat wordt gepubliceerd’, vervolgt de burgemeester. Openingstijden van winkels, sluiting van het gemeentehuis, afvalinzameling… Informatie die alle inwoners van Cheilly-lès-Maranges, Cussy-en-Morvan, Écuisses, La Tagnière, Marmagne, Perreuil, Saint-Bérain-sur-Dheune, Saint-Léger-sous-Beuvray en Saint-Symphorien-de-Marmagne gelijktijdig kunnen verkrijgen.

Gratis zo lang de lockdown duurt

Er worden kosten in rekening gebracht (€130 per jaar als de gemeente lid is van de Association des Maires Ruraux de France of €180 per jaar als ze geen lid is). De aanvraag is gratis voor alle gemeenten tijdens de lockdownperiode. ‘Alle gemeentebesturen en gemeentelijke samenwerkingsverbanden, die PanneauPocket willen gebruiken om met hun inwoners te communiceren, kunnen tijdens de hele Covid-19-crisis gratis en vrijblijvend een rekening openen’, leggen de beheerders op hun website uit. Achttienhonderdvijftig gemeenten gebruiken inmiddels deze app.

Aart Sierksma
Bron: Une application smartphone pour informer les habitants pendant le confinement [David Pipponiau]