Een ware kampioen!

Vertaald uit FR naar NL

Hatenon een pracht van een stier, de trots van zijn eigenaren, een super kampioen. Twee keer achter elkaar werd hij de absolute winnaar tijdens een landbouwbeurs. Eerst bij de Salon de l’Agriculture in Mans in september 2015 en daarna in Parijs op 4 maart 2016. Dit prachtbeest groeide op in de Niévre in Chougny een klein dorpje onder de rook van Chateau Chinon.

Maandenlang hebben de gebroeders Deboux uitgekeken naar de beurs in Parijs. Zij wisten dat ze een kans maakten met hun stier, maar het was natuurlijk heel spannend of zij in de prijzen zouden vallen. Hatenon werd gewassen en geborsteld zodat hij er op z’n paasbest uitzag. En natuurlijk werd er gekeken naar de kenmerken die een goede fokstier moet hebben zoals gezondheid, vruchtbaarheid, bouw e.d. De gebroeders Deboux zijn heel blij met hun prijsstier die er zelf heel rustig onder blijft en rustig toestaat dat hij als een pakketje met roodwitblauwe linten wordt omwikkeld.

De gebroeders Olivier en Jerome Deboux werken onder de rechtsvorm GAEC, de zogenaamde ‘Groupement Agricole d’Exploitation en Commun’. Deze in 1962 in het leven geroepen bedrijfsvorm kennen wij in Nederland niet. Het was een antwoord van de Franse wetgever om de leegloop in de landbouw tegen te gaan door een aantrekkelijke vorm van samenwerking binnen een familiebedrijf te maken. De GAEC is vooral fiscaal erg aantrekkelijk.

De beurs in Parijs draaide niet alleen om rundvee, maar ook Charollais schapen uit de Niévre waren vertegenwoordigd. Een boer uit Cossaye en een boer uit Luzy presenteerden hun schapen ter beoordeling. Wat is de kwaliteit van de wol en leveren zij goed vlees, dat zijn de belangrijkste criteria. Zeven schapen uit Luzy eindigden tot grote tevredenheid van hun eigenaar in de middenklasse.

Elsa Telder
Bron: Journal du Centre