Eerbetoon aan Bernard Loiseau

Op 24 februari is het 20 jaar geleden dat Bernard Loiseau het leven verliet. Hij behoorde tot de grote Franse chef-koks. Met drie Michelin sterren bracht hij zijn restaurant, La Côte d’Or, in Saulieu op het allerhoogste niveau.

Zijn weduwe Dominique Loiseau en de drie kinderen – Bérangère, Bastien, en Blanche – hebben nadien zijn levenswerk verder uitgebouwd.

Met een reeks activiteiten wordt hij dit jaar herdacht en wordt eer aan hem betoond:

  • De Hommage start met een mis op 24 februari in Saulieu en op 27 februari in Parijs.
  • De Cité de la Gastronomie et du Vin in Dijon organiseert van 27 februari tot en met 5 maart het festival Hommage dat bestaat uit masterclasses en demonstraties.
    Op maandag 27 februari vindt de uitreiking van de Trophée Culinaire Bernard Loiseau plaats.
    Aan het einde van het festival, op zondag 5 maart, wordt in een pop-up winkel oud serviesgoed verkocht van La Côte d’Or.
  • De restaurants van de Groupe Loiseau (in Saulieu, Dijon en Beaune) serveren het gehele jaar Hommage Daarnaast zijn in La Côte d’Or ook Hommage diners gepland met andere grote Franse chef-koks achter het fornuis.
  • Restaurants in het buitenland (Sao Paulo, New York, Tokyo en Kobe) verzorgen eveneens een Hommage lunch of diner.

Het complete programma staat op de website van Bernard Loiseau.

Het overlijden van de beroemde Bourgondische chef-kok, 20 jaar geleden, was tragisch. Hij beëindigde zijn leven met zijn jachtgeweer. Wikipedia schrijft dat er, volgens zijn weduwe, geen financiële redenen aan ten grondslag lagen en evenmin een verondersteld verlies van de derde Michelin ster. Wel leed haar man aan bipolariteit. Samen met Patrick Bertron, die in de keuken de rechterhand van Bernard Loiseau was, ging ze na zijn overlijden verder met het bedrijf. Zo kon zijn naam en zijn geest voortleven.