Enorme investering in Le Creusot voor nucleaire herstart

De Franse minister voor de Energietransitie, Agnès Pannier-Runacher, bezocht afgelopen week Le Creusot (Saône-et-Loire) vanwege de herstart van de nucleaire energie in Frankrijk. Daarbij kondigde ze aan dat er de komende jaren € 100 miljoen wordt geïnvesteerd in de staalfabriek van Framatome in Le Creusot.

Framatome (Franco-américaine de constructions atomiques) ontwikkelt, bouwt, onderhoudt en optimaliseert allerlei typen kernreactoren. Het is een Frans bedrijf met vestigingen over de hele wereld. De fabriek in Le Creusot, waar ruim 400 mensen werken, is als één van de weinige ter wereld in staat om onderdelen te maken in de enorme afmetingen die nodig zijn voor de fabricage van nucleaire reactoren. De minister verklaarde tegen het dagblad JSL dat zij daarom deze plek heeft uitgekozen voor de herstart.

De investering van € 100 miljoen, voor de periode tot en met 2026, is bedoeld om de fabricage van bepaalde roestvrijstalen onderdelen terug te halen uit Oost-Europa. Dit moet de energie-onafhankelijkheid van Frankrijk vergroten en bijdragen aan een industriële opleving van het land.

Met de herstart van de nucleaire energie doelde de minister vooral op een verlenging van het functioneren van bestaande centrales. De EDF onderzoekt daarnaast ook de inzet van kleine, innovatieve reactoren, beheersing van het afval en nieuwe Europese drukreactoren. In het dagblad werd uiteengezet dat de Franse regering kernenergie, naast hernieuwbare energie, ziet als de oplossing voor de toekomst. Frankrijk beschouwt kernenergie als groen en wil het eerste grote industriële land zijn dat los komt van fossiele brandstoffen. Streven is om in 20250 volledig CO2-neutraal te zijn. Momenteel is 70% van de energieproductie in Frankrijk nucleair.

Volgens JSL staan er geen kerncentrales in Bourgogne-Franche-Comté. Deze regio kan slechts voor 15% voorzien in de eigen energiebehoefte. De benodigde energie wordt vooral geleverd door de kerncentrales in Belleville, Bugey en Saint-Alban. De EDF heeft 56 reactoren, verdeeld over 18 plekken. De metallurgische expertise waarover men in Bourgondië beschikt, is onmisbaar voor de veiligheid van die reactoren. In Le Creusot worden onderdelen met een gewicht van 5 tot 190 ton gesmeed. In de Framatome fabriek in Saint-Marcel (eveneens in Saône-et-Loire), waar bijna 900 mensen werken, worden ze geassembleerd.