‘Fèves’ in de Galette des Rois

Vertaald uit FR naar NL

Driekoningen zonder bonen (fèves) in het driekoningenbrood is onbestaanbaar. Bij de porseleinfabriek Colas worden de bonen in serie gemaakt. Een ware traktatie voor verzamelaars.

Wat is de trend dit jaar?
“Er is geen trend in de bonen!” benadrukt Alexandre Colas, manager van de gelijknamige porseleinfabriek. “De boon is een verzamelingsobject, dat slechts verkrijgbaar is in een heel korte periode. Elk jaar moeten we weer iets nieuws bedenken om het zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor banketbakkers, bakkers en kinderen… We maken ze niet van kunststof ergens ver weg in het buitenland, maar van keramiek, aardewerk. Een ambachtelijke productie hier in de buurt. Het maken van een boon is een proces dat stap voor stap wordt opgebouwd. Eerst komt de kern, vervolgens het thema, daarna de inkleuring en aan het eind wordt besloten of het voor kinderen of voor volwassene is. Als de boon bijvoorbeeld gebruikt kan worden als speelgoed, zal hij geschikt moeten zijn voor meerdere generaties”.
Variatie op het paard
Dit jaar is het thema: het paard door de eeuwen heen. De porseleinfabriek in Clamecy wilde iets maken “in de geest van sculpturen en gravures”, een soort bas-reliëf bijvoorbeeld (een sculptuur waarin de vormen iets hoger worden gesneden dan de vlakke achtergrond). De serie brengt paarden uit Griekenland, Italië, Engeland, Egypte, China, India, Peru, de Verenigde Staten met een Apalose en natuurlijk Frankrijk.

Polynésie
In 2016 had de zoon van Alain Colas (omgekomen zeezeiler), oom van Alexandre Colas, een nieuwe collectie ontworpen: Aloha Tahiti. Téréva Colas, juwelier in Tahiti, is vervolgens naar Clamecy gekomen om de aardewerken stukken in het atelier verder af te ronden: schildpadden, parels, walvissen met jongen, kano’s, peddels … Alles wat Polynesië in je oproept was erbij.

Fèves voor één speciale groep
De laatste jaren zijn bonen voor een bepaalde doelgroep meer en meer in opkomst. “Bijvoorbeeld de serie ‘Flottage du bois’ die we gemaakt hebben in 2015 over het verschepen van hout met eigengemaakte vlotten over de l’Yonne naar Parijs”, vertelt Alexandre Colas. “Deze serie kon je uitsluitend kopen bij de plaatselijke bakkers. Hier zie je cultureel erfgoed en traditie bij elkaar komen, waarin de bakkers zich goed herkennen”.

Enkele cijfers

  • Colas heeft negen werknemers.
  • Er worden elk jaar 400.000 fèves geproduceerd.
  • Je kunt de bonen van Clamecy herkennen aan vier letters: “RC” voor Roger Colas (grootvader van de huidige manager Alexander) en “FC” voor fèves Clamecy.

Aart Sierksma

Bron: lejdc, Pour la galette des Rois, découvrez la tendance 2017 des fèves de la faïencerie Colas [Jean-François Perret]