Fietsen langs de Loire

Vertaald uit FR naar NL

Geen somberheid en nog minder nervositeit op de balans van het toeristische seizoen in de regio’s van Cosne, Donzy en Pouilly. Niets dan positieve berichten over het afgelopen seizoen.
‘La vie en rose’ dus, langs de oevers van de Loire. De VVV-kantoren van Cosne, Pouilly en Donzy hadden de toeristische sector uitgenodigd om de balans op te maken van het afgelopen seizoen. Het is samen te vatten in drie lettergrepen: po-si-tief. De toeristen zijn gekomen na een moeizaam verlopen voorjaar. Vooral veel Fransen waren er, op zoek naar een ‘veilige’, rustige en gevarieerde omgeving.
Einde verhaal zou je zeggen. Alle belanghebbenden (gites, hotels, restaurateurs…) tevreden, maar… er zijn nog al wat mitsen en maren aan dit verhaal. Enkele schaduwen over ‘la vie en rose’. Sommige kunnen verduidelijkt worden, andere zijn nogal complex.

Op de fiets langs de Loire bijvoorbeeld
Laten we positief beginnen: de fietsers zijn er, al neemt het aantal niet meer toe. Maar er is van alles mis in de communicatie tussen de verschillende departementen. De uitgezette routes bevinden zich slechts aan één zijde van de Loire. Het circuit ‘La Loire en Bourgogne’ zou ook moeten gelden voor de circuits ‘côté Nièvre’. Het oversteken van de rivier via de bruggen is nogal problematisch voor fietsers en zou aangepakt moeten worden.

Een andere blinde vlek: eetgelegenheden

Er is een groot gebrek aan restaurants (‘echte’ restaurants), die op zondag en maandag in de zomer geopend zijn. Toeristen worden zo weggejaagd en gaan ergens anders eten. De VVV van Loire en Nohain belooft om deze tekortkoming nader te bestuderen.
Om van 2017 net zo’n goed jaar te maken als 2016 moet er wel wat gebeuren. De werkzaamheden aan de kerncentrale van Belleville moeten afgerond worden. Het imago van de regio moet verbeterd worden. De fusie van de toeristische kantoren van Cosne, Donzy en Pouilly moet doorgevoerd worden. “Cosne, Pouilly en Donzy zijn niet echt toeristische bestemmingen op zich. Toeristen komen voor een totaalpakket, een groter gebied,” legt Anne Maignien uit (directeur van de VVV van Loire et Nohain). “We zullen moeten samenwerken om een groter geheel te kunnen aanbieden, zodat de toeristen iets meer dan één of twee nachten blijven. De locomotief van het toerisme in dit gebied is toch: de wijn, de Loire, Guédelon (het middeleeuws kasteel in aanbouw) en La Charity-sur-Loire.”

Aart Sierksma
Bron: ljdc, Loire à Vélo, restauration… Quelques tracas dans un bilan de saison positif [Laure Brunet]