Het einde van de traditionele vaste telefoon

Vertaald uit FR naar NL

De vaste telefoon wordt een symbool van het verleden. Vanaf deze maand zijn de leveranciers verplicht om alle nieuwe aansluitingen met een box aan het internet te verbinden. De bestaande vaste telefoonlijnen moeten uiterlijk in 2030 vervangen zijn. Dit nieuws zorgt voor veel onrust. Werk aan de winkel dus voor de providers.
Vanaf donderdag 15 november zal Orange, de grootste telecomaanbieder en eigenaar van 112.000 vaste telefoonlijnen in de Nièvre, geen abonnementen meer voor het klassieke telefonie netwerk in Frankrijk op de markt brengen. De technologie, uitgevonden in de negentiende eeuw, is verdrongen door het internet.
Het nieuws sloeg in als een bom. Niet bij de jongeren natuurlijk, die er niet warm of koud van worden, maar wel bij de ouderen. Zij zullen vanaf deze datum gedwongen worden over te stappen als ze een nieuwe telefoon aanvragen, na bijvoorbeeld een verhuizing of vanaf 2023 wanneer Orange zijn klassieke telefonie netwerk begint uit te schakelen.
Orange krijgt veel telefoontjes van vooral oudere mensen, die zich ongerust maken. De grootste telecomaanbieder in Frankrijk probeert duidelijkheid te geven door de meest gestelde vragen te beantwoorden.

Zullen de prijzen stijgen?
Nee. “De prijs gaat niet veranderen. Het blijft net zo duur als nu en de box zal gratis beschikbaar worden gesteld,” verzekert de communicatieafdeling van Orange Bourgogne-Franche-Comté. En hij voegt eraan toe: “Vanaf donderdag 15 november zullen nieuwe klanten, die verhuizen kunnen profiteren van aanbiedingen met dezelfde services als nu en voor dezelfde prijs.”

Hebben klanten straks geen vaste lijn meer?
Niet juist. “Klanten zijn bang dat ze geen vaste telefoonlijn meer hebben,” zegt Stéphanie Cantat, hoofd van de Orangewinkel, rue François-Mitterrand, in Nevers. “Iedere dag, sinds de aankondiging in augustus van de verandering, komen er klanten in de winkel op zoek naar informatie. Vaak senioren of hun familieleden. We kregen zo’n vijftien bezoeken van mensen tussen de zestig en tachtig jaar. Ze zijn bang dat ze helemaal niet meer kunnen bellen. Angst voor een systeem dat te modern is. Het internet blijft vaag in hun ogen,” voegt een verkoper van de winkel in Marzy eraan toe.
“Onze taak is dus om ze gerust te stellen. We leggen uit dat zelfs als ze een box hebben, ze een vaste lijn zullen blijven hebben,” zegt Stéphanie Cantat. “De vaste lijn wordt steeds verder ontwikkeld maar sterft niet uit.”

Wordt het gebruik ingewikkelder?
 vaste telefoonlijnNee. “Oudere mensen zijn bang om te worden ingehaald door een onbekende technologie. Sommigen voelen zich door deze nieuwe ontwikkeling uit het veld geslagen,” merkt Annie Marien op. Zij is voorzitter van de Union fédérale des consommateurs (een consumentenvereniging). “De telecomaanbieder wil nog steeds alle zorgen wegnemen door een basisbox met alleen toegang tot telefoon te beloven en met een vereenvoudigde installatie. Het is dus niet de Livebox die momenteel wordt gebruikt voor internet en televisie.”
Wordt Orange gedwongen zijn netwerk verder te ontwikkelen?

Ja. De telecomaanbieder geeft aan dat ze eigenlijk geen keus hebben en dat ze hun klanten deze nieuwe technologie wel op moeten leggen. De bestanddelen van het huidige netwerk zijn verouderd en worden schaars in de markt, omdat de fabrikanten van deze apparatuur ze niet meer produceren.
Klanten die op dit moment verbonden zijn met het klassieke telefonienetwerk worden minstens vijf jaar van tevoren op de hoogte gebracht van de komst van de nieuwe technologie en van de basis box voor in huis. De verdwijning van het klassieke telefonie netwerk is gepland tussen 2028 en 2030.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Fin du téléphone fixe traditionnel : les quatre idées reçues à clarifier [Ludovic Pillevesse]