Hoe gaat het met de bijen in de Nièvre?

Vertaald uit FR naar NL
frelon

Frelon – hoornaar

Op 7 juni hebben de Franse bijenverenigingen een speciaal ondersteuningsplan bij de regering ingediend voor hun collega’s die geconfronteerd worden met een hoge sterfte onder hun bijenvolken. We maken de balans op van de populatie bijen in de Nièvre en de factoren die hen voor meerdere jaren bedreigen: de buitenlandse wespen, de parasieten en het gebruik van insecticiden.

Populatie
De ‘Syndicat d’apiculture Nivernais Morvan’ (SANM) heeft tussen de 430 en 450 leden. Ze hebben in totaal ongeveer 5800 volken, elk met 40.000 tot 60.000 bijen. En dan zijn er nog imkers die zich niet hebben aangesloten bij een bijenvereniging.

varraomijt

Varraomijt

Bedreigingen
In heel Frankrijk, waaronder de Nièvre, zijn er verschillende factoren die de bijensterfte veroorzaken: de Aziatische hoornaar, de varroamijt en de neonicotinoiden.

De hoornaar komt veel voor in de Nièvre. Elk jaar worden er vijftig tot zestig nesten vernietigd volgens de departementale bijenvereniging.
( Er is een artikel geplaatst met foto’s om zelf een hoornaar- en/of wespenval te maken: ‘Comment fabriquer facilement un piège à frelons asiatiques pas cher et efficace’)

De tweede is een mijt die volwassen bijen en larven aanvalt. Ze voeden zich met het bloed van de bij en kunnen virussen en bacteriën overbrengen.

roundup

De neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam, tenslotte, vallen het zenuwstelsel van insecten aan. Dit zijn insecticiden die in de landbouw gebruikt worden.
“Veel bijen zijn deze winter dood gegaan, omdat het niet koud genoeg is geweest in ons departement. De bijen blijven dan nl. actief terwijl er niet voldoende voedsel is”, zegt imker Marcel Rotival, secretaris van de bijenvereniging in Varennes-Vauzelles.
Bijenhouders zijn bang voor een nieuwe bedreiging: de ‘coléoptère’, een kever die al actief is in Italië en zich voedt met larven, bijenwas en alles wat nog meer in een bijenkast aanwezig is.

Schade
De bijenvereniging is voorlopig niet in staat om de schade in de Nièvre in te schatten tussen herfst 2017 en lente 2018. “Maar we hebben al verliezen geconstateerd die we andere jaren in deze sector niet zagen,” onderstreept Gérard Peudpièce, voorzitter van het SANM. In het noorden van het departement, in het bijzonder rond Donzy, werden onverklaarbare tegenvallers gemeld bij drie of vier imkers.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Population, menaces, dégâts : la situation des abeilles dans la Nièvre en trois points [Jenny Pierre]