Het is lonend, wij voelen ons nuttig

Vertaald uit FR naar NL

Op  vrijdag 11 december jl. was het om vijf over acht in de ochtend bij de departementale hulporganisatie Secours Populaire in Saint Éloi nog drukker als normaal. Niet zo vreemd want tijdens het komende weekend moet er drie dagen lang een stand op de kerstmarkt bemenst worden. En ´s avonds wordt er een bal gegeven  voor 100 genodigden waaronder veel partners van de hulporganisatie. Dit alles om bekendheid aan het werk van de organisatie te geven.

Maar het ‘gewone’ werk, de zorg voor voedsel voor de cliënten, moet doorgaan. De lokale secretaris, Ingrid Joigneaux is al vanaf 6 uur in de ochtend in actie om te zorgen dat alle activiteiten goed lopen. Gelukkig kan zij rekenen op de hulp van een aantal trouwe vrijwilligers. Mensen met een verschillende achtergrond, maar allemaal gemotiveerd om met volle inzet te helpen. De meeste doen dit al jaren. Enkele van deze mensen waren ooit zelf afhankelijk van de hulp van de voedselbank. Zij kwamen in de problemen door werkeloosheid, ziekte of andere beproevingen. Zij hebben kennis gemaakt met de harde leerschool van het leven.

Alain, een van hen, zegt: ‘ik vind het normaal om andere te helpen zoals ik ooit geholpen ben toen ik het zwaar had. Het is een beetje mijn kruisweg. Er is veel werk te doen, er is nauwelijks tijd om een kop koffie met een croissant te nemen. Het lijkt spitsroeden lopen. Drie vrijwilligers halen bij verschillende grote supermarkten restanten voedsel op en andere vrijwilligers maken de maandelijkse voedselpakketten klaar die uitgedeeld gaan worden.

Het wordt koud in het lokaal maar iedereen blijft vrolijk. Het is waar, vrijwilligers vinden valt niet mee en als er vrijwilligers gevonden zijn haken zo ook nog wel eens snel af want je moet hier echt heel hard werken. Maar er heerst een goede sfeer, wij kennen elkaar allemaal.

Hard werken, goed opletten, de voorraad beheren, allemaal veel werk. Maar de dankbaarheid van onze cliënten is een prima beloning voor ons werk. Je voelt je nuttig door dit werk te doen, wij geloven er allemaal in.

Om 9.30 uur melden zich de eerste cliënten. Die vinden hier meer dan materiele hulp. De menselijke warmte van de medewerkers is minstens zo belangrijk. De mensen hebben allemaal een andere reden waarom zij in de problemen zijn gekomen. Er zijn gepensioneerden, werklozen en langdurig zieken. Allen hebben zij hulp nodig. In 2014 werden 302 huishoudens door de Secours Populaire geholpen door een team van 70 vrijwilligers.

Uit Journal du Centre, 21 december 2015
Elsa Telder

149 keer bekeken