Is het water van de ‘barrage de Rangère’ nog drinkbaar?

Vertaald uit FR naar NL

Het water dat afkomstig is van het stuwmeer la Rangère, in de buurt van Villapourçon, laat een rode laag achter in de rivier en uit de kraan heeft het een gele kleur. De inwoners willen het niet meer drinken. Toch blijft het drinkbaar.
“Wij kopen altijd flessenwater in plaats van kraanwater te gebruiken. Het ruikt naar bleekmiddel, het ziet er bruin uit en het smaakt vies,” stelt een inwoner van Onlay, een gemeente die ook het water van de ‘barrage de Rangère’ afneemt. In het gehucht Mourceau, in de gemeente Moulins-Engilbert, kan een inwoner niet meer tegen de stank als ze een bad neemt. “Het hele bad zit onder de aanslag.”

277 km leidingen naar 8 gemeenten
Het stuwmeer voedt acht gemeenten. “Er ligt 277 km aan leidingen,” zegt René Duvernoy, president van de ‘Siaep de la Dragne’. “We verkopen het water tot aan Saint-Honoré-les-Bains en er is een verbinding met Luzy.”
Maar sommige mensen rond de dam hebben zorgen over de kleur en de smaak van het water, omdat naast de bruine (of zelfs geelachtige) kleur uit de kraan het water ook een baksteenrode aanslag in de rivier de Dragne achterlaat. Stroomopwaarts is het water wel helder.

Het water is niet vervuild en blijft drinkbaar
Deze rode afzetting komt van de ijzerdeeltjes in het water die zich ophopen en die oxideren in de leidingen. En als de stroom sterker is dan normaal komen deze deeltjes eerder vrij. “Het water in de Morvan is erg zuur. In de volksmond wordt gesproken van agressief water,” zegt een woordvoerder van het ‘Agence Régionale de Santé’. “Een aanslag- en kleurprobleem, dat niet alleen voorkomt bij deze stuwdam. In de Côte-d’Or, in Liernay dat ook nog in de Morvan ligt, hadden onze collega’s van ‘Bien Public’ dit fenomeen in 2013 al ontdekt.” Rémi Poillot, projectmedewerker, verklaarde: “De ondergrond van deze regio bestaat voor het grootste deel uit graniet […], het water heeft een hoge pH-waarde en bevat erg weinig kalksteen.”

Mogelijkheden om de aanslag te beperken
“IJzerhoudend en geel water uit de kraan is niet echt aangenaam. Helemaal niet als je de waterrekening ziet,” zegt een echtpaar uit het dorp Onlay.
Er bestaan mogelijkheden om deze roodachtige aanslag te beperken. Regelmatig de leidingen doorspoelen maakt het mogelijk om de afzettingen in de buizen los te weken. Dit blijft echter een tijdelijke oplossing. Volgens een andere inwoner van Onlay staken de problemen de kop op toen de leidingen werden vernieuwd. Een radicale en kostbare oplossing voor de gemeenten, die de vervanging van de oude leidingen stap voor stap hebben uitgevoerd. “We hadden €200.000,” zegt de wethouder van Onlay. “De leidingen waren van 1953-1954. We hebben het hele dorp van nieuwe voorzien. Ik ben er zelf vanaf het eerste moment bij betrokken geweest. Die problemen behoren nu tot het verleden, afgezien van de stank dan.”

Een chemische behandeling die de geur van bleekmiddel veroorzaakt
Dan is er nog een derde oplossing: “Het evenwicht herstellen door een chemische behandeling. Er wordt dan kooldioxide aan het water toegevoegd waarop de moleculen reageren met een vieze lucht. Dit kan een geur van bleekmiddel veroorzaken, terwijl er, voor alle duidelijkheid, geen bleekmiddelen aan toegevoegd worden,” aldus de vertegenwoordiger van de ARS. Deze behandelingen zijn gebruikelijk en worden in de meeste waterzuiveringsinstallaties toegepast, voornamelijk om de consument tegen micro-organismen en bacteriën te beschermen. Uit de laatste tests, uitgevoerd door de ARS in Limanton op 25 augustus en gepubliceerd op de officiële website van het Ministerie van Gezondheid, blijkt dat het water dat uit de Rangère komt, drinkbaar is.

Het ‘Agence Régionale de Santé’ zegt: “De laatste analyses (eind augustus) zijn allemaal goed. De sanitaire controle onthult niets abnormaals. De waterzuiveringsinstallatie is niet de oorzaak van de roodachtige kleur van het water.”

Suez zegt: “De rode kleur van het water komt van ijzer. Alle organisaties zijn op de hoogte gebracht. Er is geen bijzondere aandacht nodig. Het water van de Morvan is van nature ijzerhoudend. De zuiveringsinstallatie, net onder de stuwdam, produceert drinkwater. Er kan gekleurd water uit de kraan komen bij hoge druk of na een spoeling waarbij aanslag in de leiding loskomt.”

De president van de ‘Siaep de la Dragne’ zegt: “Het water van de Morvan is van nature ijzerhoudend. Het water dat uit de zuiveringsinstallatie komt is drinkbaar.”

Aart Sierksma

Bron: ljdc, L’eau du barrage de Rangère : dépôt rougeâtre, mauvais goût mais potable [ ]

282 keer bekeken