Is het water dat we in de Nièvre drinken verontreinigd?

Vertaald uit FR naar NL

Het water in twintig gemeenten in de Nièvre is grotendeels vervuild door pesticiden en arsenicum. De ‘Union fédérale des consommateurs’ (UFC-Que Choisir), consumentenvereniging, komt na een studie met de kwalificatie ‘zeer slecht’.
In Châtillon-en-Bazois, mogen de kinderen van de plaatselijke school geen water uit de kraan drinken. Een voorzorgsmaatregel die niet overbodig lijkt. Naar aanleiding van de resultaten van het ministerie van Volksgezondheid over de kwaliteit van het water, heeft de UFC-Que Choisir 36.600 gemeenschappelijke distributienetwerken van Frankrijk onderzocht.

Arsenicum en pesticiden uit de kraan
In de Bazois en in de Morvan vinden we ongeveer twintig gemeenten met heel slecht water als gevolg van arsenicum. In de omgeving van Pouilly-sur-Loire zijn vier gemeenten die te maken hebben met sporen van bestrijdingsmiddelen in het leidingwater. Daarbij zijn in mindere mate ook nog sporen van lood, koper en fluor gevonden.

Kans op kanker

“De aanwezigheid van arsenicum in het water is in wezen natuurlijk, omdat het thuis hoort in de oude of vulkanisch gesteentes. We doen dit om de consument te waarschuwen. Arsenicum kan huidkanker en andere kankers veroorzaken,” aldus Annie Marien (voorzitter van UFC-Que Choisir afdeling Nevers).
“Pesticiden (meestal aanwezig in gebieden waar graan wordt verbouwd en in wijnstreken) kunnen op lange termijn en bij een lage dosering kanker, neurologische effecten en reproductieve stoornissen veroorzaken,” zegt de regionale gezondheidsdienst (ARS) Bourgogne-Franche-Comté.

Châtillon-en-Bazois neemt het probleem serieus
De burgemeester van Châtillon-en-Bazois, Michèle Dardent blijft kraanwater drinken, ondanks de vervuiling. De mate van verontreiniging is niet veranderd. De normen wel. “Sinds 2005 wordt het water dus beschouwd als niet-drinkbaar, maar de mensen drinken het gewoon omdat ze het altijd gedronken hebben. De gemeente wil echter niet de ogen sluiten voor het probleem.”

Eind 2016 is een nieuwe waterzuiveringsinstallatie, gevestigd in Châtillon-en-Bazois, in gebruik genomen. De gemeente, nu eigenaar van het drinkwaternetwerk hoopt hiervan te profiteren: in 2018 zal het ‘Syndicat intercommunal d’alimentation en eau potable du Bazois’ (drinkwaterbedrijf) ondergebracht worden bij de gemeente. Het drinkwaterbedrijf zal de verkoop van het drinkwater regelen en zorg dragen voor de watertoren van Châtillon-en-Bazois. “De bevolking zal hier ten slotte van profiteren en krijgt weer goed drinkwater,” zegt Michèle Dardent.

Aart Sierksma
Bron: ljdc, Nivernais, l’eau que vous buvez est-elle polluée ? [Owen Gourdin]

 

604 keer bekeken