wolf

Is de wolf terug in de Bazois?

Vertaald uit FR naar NL

Twee schaapskuddes in Chougny, vlakbij Aunay-en-Bazois, werden aangevallen door een dier dat een … wolf zou kunnen zijn.

Sluipt er een wolf in de Nièvre rond? De aanval op twee schaapskuddes in Chougny, vrijdag 30 december en de zondagnacht daarna, kan zijn gedaan door dit dier. Op de boerderij van Patrice en Philippe Laporte in Petit Massé zijn vier schapen gedood en drie andere gewond. “Toen ik ’s morgens naar mijn weiland ging, waren mijn dieren in paniek,” zegt Patrice Laporte. “Eén van mijn negenentwintig schapen lag dood, twee andere waren gewond.” De landbouwer is in shock en betwijfelt of het een hond is geweest. “De schapen zijn uitsluitend in de hals gebeten. Een hond doet dat niet, die bijt overal. Hier is gedood om te doden. De dieren zijn nog vrijwel intact.”
De beelden die zijn gemaakt met een beveiligingscamera door de landbouwer zijn geanalyseerd door specialisten van ‘l’Office national de la Chasse et de la Faune sauvage (ONCFS)’. De préfect van de Nièvre, Joel Mathurin, wil niets uitsluiten: “We denken voldoende bewijzen te hebben. Zeven schapen zijn aangevallen en vier werden gedood.”

 

De prefectuur is zich bewust van de ontstane onrust onder de bevolking en roept de verantwoordelijke overheidsdiensten, landbouworganisaties, verenigingen van jagers en gedeputeerden bij elkaar voor overleg.
De ONCFS op zijn beurt, is er van overtuigd dat de wolf zich al ophoudt in dit gebied. Om de aanwezigheid te kunnen bewijzen worden er camera’s ingezet om zo veel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Wolven vluchten voor mensen. Ze vallen alleen dieren aan. Maar of dat voldoende is om de mensen gerust te stellen?

Aart Sierksma
Bron: lejdc, Un loup pourrait être à l’origine d’attaques de deux troupeaux dans le Bazois… [Ludovic Pillevesse]