Het kanaal-seizoen is geopend!

Vertaald uit FR naar NL

Met veel tamtam zijn vorige maand de kanalen in de regio weer geopend voor scheepvaart. Het Canal du Nivernais en de andere kanalen van de Loire zijn open voor navigatie tot zaterdag 28 oktober. Honderden toeristen en niet alleen buitenlanders, worden dit seizoen verwacht.
Het evenement ging niet onopgemerkt voorbij in de haven van Decize. Onder een bijna zomerse zon konden wandelaars de boten op het water in de kanalen en in de Loire bewonderen. Dit was de officiële start van het seizoen 2017 voor Centraal Bourgogne, georganiseerd door ‘l’Entente des canaux du Centre France’, een samenwerkingsverband van de Waterwegen van Frankrijk met de haven van Decize.
“De kanalen in Centre-Bourgogne gaan open als de zomertijd ingaat, en sluiten bij de overgang naar de wintertijd”, legt Virginia Maid, hoofd ontwikkeling bij de waterwegen van Frankrijk, uit.

De kanalen in de Bourgogne worden steeds aantrekkelijker
“De overheid heeft ons gevraagd om een bijdrage te leveren aan de bevordering en ontwikkeling van het riviertoerisme. Hiervoor rekenen we op de plaatselijke belanghebbenden, met name de regionale overheden, verhuur bedrijven, verenigingen, beroepsverenigingen… Vandaar het idee om een groot openingsfeest te organiseren in samenwerking met alle betrokkenen,” aldus Bertrand Specq, directeur van ‘Voies navigables de France’ (VNF).

Canal NivernaisIn een paar jaar tijd, onder invloed van onder andere de VNF, zagen de waterwegen van de Nièvre hun aantrekkingskracht groeien met drieduizend vaarbewegingen. Alleen vorig jaar werd dit aantal niet gehaald. Toen daalde het aantal vaarbewegingen juist in juni met 43% en in mei, met 18,3%. Deze daling is vooral te wijten aan de overstromingen vanwege de hevige regenval in het voorjaar. In het hoogseizoen waren de dalingen kleiner: 10% in juli, 14,8% in september en onbeduidend in augustus (1,5%).
Het verkeer bestaat voor 80% uit verhuur van pleziervaartuigen, waarvan buitenlandse klanten het leeuwendeel voor hun rekening nemen. “Deze vakantiebesteding is minder populair bij de Fransen. Vorig jaar hadden we meer Spanjaarden en Italianen dan normaal en nog steeds veel Australiërs, Engelsen en Duitsers,” volgens de directeur van ‘Le Boat’ met drie bases in Decize, Tannay en Châtillon-sur-Loire.

80 miljoen euro voor de regio Centre-Bourgogne
Deze groeiende toeristische activiteit genereert aanzienlijke economische voordelen. Watertoerisme levert de Franse schatkist 500 miljoen euro op en 80 miljoen in Centraal Bourgogne. In de Nièvre levert het kanaal alleen al 15% van alle toeristische activiteiten op. Een niet te verwaarlozen meevaller van 27 miljoen euro!
Een van de doelen van de VNF is om de lokale bevolking te bereiken en te enthousiasmeren voor het riviertoerisme. “Dat is het doel van een dag als deze. Presentatie van boten die kunnen worden gehuurd voor een dag of een dagdeel. Niemand heeft een vaarbewijs nodig. Iedereen kan kapitein worden!”

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Tourisme : ça y est, la saison des canaux est ouverte dans la Nièvre ! [Géraldine Phulpin]