De laatste eer

Vertaald uit FR naar NL

De tijd van kostbare begrafenissen lijkt voorbij. Een andere moraal en de voortdurende crisis hebben ertoe geleid dat begrafenissen steeds soberder zijn geworden.

Wanneer de bladeren vallen, lijken de begraafplaatsen wel in bloei te staan. Al die verschillende kleuren benadrukken de liefde voor de dierbaren. Maar net als andere maatschappelijke ontwikkelingen, verandert ook de moraal met betrekking tot begrafenissen. “Het wordt eenvoudiger en goedkoper,” merkt de regiomanager van een nationale begrafenisondernemer op.

Crematie in één derde van de gevallen
“Cremeren is zonder twijfel de meest voor de hand liggende verandering die we zien,” zegt de directeur van ‘Pompes Funèbres Générales’ (PFG) Nevers en Decize, Cédric Chaussin. “Eén op de drie overledenen wordt tegenwoordig gecremeerd.” Dit geldt wel meer voor de stedelijke gebieden dan voor het platteland. Een van zijn collega’s, een begrafenisondernemer in de zuidelijke Morvan, merkt op dat “de meeste verzoeken aan ons betrekking hebben op begrafenissen”.
Tegenwoordig worden er veel meer begrafeniscontracten afgesloten. Mensen willen niet langer een last voor hun kinderen zijn en willen er zeker van zijn dat hun wensen gerespecteerd worden. Ze betalen het begrafenisgeld in één keer of in maandelijkse termijnen aan een verzekeringsmaatschappij. Deze betaalt het geld aan de begrafenisondernemer, nadat ze op de hoogte zijn gesteld van het overlijden van de verzekerde.

urnen

Minder luxe
Begrafenisondernemers kunnen voor van alles zorgen, van het delven van een graf of een kelder tot allerlei verschillende ceremonies. De tarieven voor een begraafplaats van 2 m² verschillen afhankelijk van de grootte van de gemeente. Een graf voor 30 jaar kost € 340 in Nevers, € 130 in Parigny-les-Vaux en € 50 in Montsauche-les-Settons. Een urn bijzetten in een columbarium kost in Nevers € 522 voor 30 jaar en € 25 in Montsauche. Tarieven die niet in de buurt komen van die van Parijs. Een graf kost daar al gauw € 2.790 met een 30-jarige contract en €1 205 voor het bijzetten van een urn.

“De meest eenvoudige begrafenis kost ongeveer € 1 500. We willen de mensen achteraf niet verrassen met een hogere rekening,” vat de regiomanager samen. “Deze prijs is inclusief bier, kist, vervoer naar het kerkhof of crematorium, met lijkwagen en dragers, plus een ceremoniemeester die een laatste woord van afscheid uitspreekt. Een overlijdensbericht in de krant ligt tussen de € 100 en € 300. De mensen kunnen het zo duur maken als ze zelf willen, al komt dat in ons departement nauwelijks voor. Een mahoniehouten kist kost tot € 8.000. Hetzelfde geldt voor kelders: een zwart marmeren monument uit Afrika kan oplopen tot € 30.000.”
Een website heeft berekend dat een begrafenis in de Nièvre gemiddeld het minst kost: € 2.148 voor een crematie en € 2.588 voor een begrafenis.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Les derniers hommages se font de plus en plus sobres dans la Nièvre [Denis Chaumereuil et Jean-Christophe Henriet]