Lac des Settons wordt weer gevuld

Afgelopen week zijn de kleppen van de dam in het Lac des Settons gesloten zodat het stuwmeer weer kan vollopen. 

Vorig jaar in augustus werden ze geopend om het water weg te laten stromen. Het meer moest worden drooggelegd vanwege onderhoudswerkzaamheden aan de stuwdam. Om het Lac des Settons helemaal te vullen, is ongeveer 19,5 miljoen kubieke meter water nodig. Hoe snel het vullen gaat, hangt af van de neerslag in de komende periode. Ten laatste tegen juni moet de waterstand terug zijn op het gebruikelijke niveau.

Door de hevige regenval eind december en begin januari kwam er, zelfs met open kleppen, te veel water in het Lac des Settons. Daardoor konden de geplande werkzaamheden niet volledig worden afgerond. Duikers werken op dit moment nog aan de kleppen, hoewel die al enkele meters onder water staan.

Vanwege de blijvende regen- en sneeuwval is besloten om het verdere onderhoud stop te zetten en later dit jaar opnieuw op te pakken. Het water wordt nu weer toegelaten omdat het stuwmeer anders niet voor de zomer vol zou zijn indien er de komende maanden een droge periode volgt.

Naar verwachting gaan de kleppen eind september of begin oktober opnieuw open. De exacte datum is nog niet bekend. De resterende onderhoudswerkzaamheden zullen van korte duur zijn. Waarschijnlijk kunnen ze dan binnen enkele weken worden afgerond.