‘Le pont des Perruts’ wordt gerenoveerd

Vertaald uit FR naar NL

Ondanks de nog steeds zwakke financiële situatie besloot de gemeente Digoin om nieuwe investeringen aan te kondigen, waaronder de renovatie van de pont des Perruts.
Het is een kleine brug waar elk jaar duizenden toeristen over gaan. Vanaf de brug heb je een prachtig zicht op het Canal du Centre en een ideaal uitzicht op het aquaduct en de Loire. De verkeersbrug verkeert op dit moment in een zeer slechte toestand.

De originele brug is gebouwd in 1850 en is sindsdien niet meer aangepast aan het steeds zwaarder wordende verkeer. Voor de gemeente is de renovatie ervan nu een noodzaak. “De Pont-canal (kanaalbrug) blijft het vlaggenschip van het lokale toerisme,” zei burgemeester Fabien Genet tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering. “Veel bezoekers passeren hiervoor onze gemeente. We willen erg graag ‘le pont des Perruts’ als kunstwerk behouden en daarnaast de nieuwste technieken tonen waarmee we de brug renoveren.”

Pont-canal

Foto: Aad Broersma

Meer dan één miljoen euro
“De eerste onderzoeken zijn gestart om de stand van zaken in kaart te brengen. De omgeving zal daarin ook een belangrijke rol spelen. De brug verkeert echt in een heel slechte staat. Een eenvoudige renovatie zal niet voldoende zijn. We denken eerder aan een volledige reconstructie. We hebben de keuze gemaakt om één enkele rijstrook op de brug te houden omdat de straten rondom niet erg breed zijn,” vertelde de burgemeester. “We moeten ook van de gelegenheid gebruik maken om de omgeving en de afdaling naar de kanaalbrug opnieuw op te knappen.”

Het project zou ook een observatieplatform kunnen krijgen, zodat wandelaars in alle rust van het landschap kunnen genieten. De exacte kosten zijn op dit moment nog niet berekend, maar de verbouwing gaat meer dan een miljoen euro bedragen. “We zullen proberen om zoveel mogelijk subsidies te krijgen,” concludeerde Fabien Genet. “We hopen op 45% van het departement en 35% van de DETR (dotation d’équipement des territoires ruraux). De projectmanager, die in april aangesteld wordt, zal waarschijnlijk acht tot tien maanden nodig hebben om de verschillende onderzoeken uit te voeren. Het werk zal dan in de eerste helft van 2019 kunnen beginnen.”

Aart Sierksma

Bron: lejsl, Le pont des Perruts sera rénové [Emmanuel Daligand]