Let op: Een oplichter aan de telefoon!

Vertaald uit FR naar NL

Iemand van een grote, bekende supermarktketen belt u op en doet u een schitterend voorstel met als enig doel: Een aanmoediging om terug te bellen via een betaalnummer.

Een ervaring uit Nevers
“Hallo, mevrouw P…? U bent de gelukkige winnaar van ons spel. Uw nummer werd getrokken en u heeft een cheque ter waarde van 1.000 euro gewonnen, die u kunt besteden in uw Intermarché!”
“Hoe kan dat? Gaat het om het nummer van mijn klantenkaart?”
“Nee, om uw telefoonnummer! Om uw waardebon te ontvangen hoeft u alleen maar 08.90.21.80.64 te bellen en uw naam door te geven.”
“Maar dat is een betaalnummer?”
“Nee, niet voor u, dit is een gratis nummer. Volg gewoon de procedure van het antwoordapparaat, tik op sterretje en vervolgens op 3. Bel wel onmiddellijk terug anders vervalt uw voucher.”
betaalnummersDit gesprek is niet gefingeerd. Het dateert van een paar dagen geleden op een vast nummer in Nevers om ongeveer half één ’s middags. Na informatie ingewonnen te hebben van het internet, blijkt het te gaan om een ‘callback’-nummer dat begint met de code 089. Zo’n nummer is helemaal niet gratis, 089 nummers zijn zelfs de allerduurste! Het kost €1,34 per gesprek + € 0,34 per minuut. Dit is een zogenaamde ‘ping call’. Drie keer 15 minuten bellen, kost je dan al gauw 20 euro.

Wat kunt u ertegen doen?
Sinds kort is er een officiële service door de overheid online gezet, genaamd Bloctel, die deze oplichters buiten de deur houdt. Voor René Bouchonnet adviseur van ‘UFC Que Choisir Nièvre’ (Consumentenbond) geldt: “Het beste is het om niet op te nemen als het om een onbekend nummer gaat, vooral niet als het begint met 00!” Hij attendeert ook nog eens op de 14 dagen bedenktijd die iedereen heeft na een aankoop.

Aangifte doen
Stuur een sms naar 33700 met “spamvocal” en het verdachte telefoonnummer. U ontvangt een bericht ter bevestiging.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, Au téléphone, des escrocs se font passer pour une célèbre enseigne de la région [Géraldine Phulpin]

P.S. Hier vindt u een uitleg van Bloctel op BZ