Flixbus

Zijn de “Macron-bussen” nog steeds actief?

Vertaald uit FR naar NL

In het kader van de liberalisering van de transportmarkt is in februari 2016 de Flixbus geïntroduceerd van Parijs naar Saint-Étienne met een tussenstop in Nevers. Waar zijn we een jaar later?

Augustus 2015

De wet “voor de groei van gelijke economische kansen” verdedigd door de minister van economie, Emmanuel Macron (de huidige presidentskandidaat), wordt aangenomen. Het omvat drie belangrijke maatregelen:

  1. De mogelijkheid om winkels op zondag te openen.
  2. De liberalisering van buslijnen met een afstand boven de 100 km.
  3. Meer concurrentie op het spoor.

Februari 2016

De FlixBus, een Franse dochteronderneming van de Duitse startup gespecialiseerd in bussen voor de lange afstand in Europa (49% van de Franse markt), opent een lijn Parijs-Saint Étienne, met tussenstops in Nevers, Moulins en Roanne. De prijzen (vanaf 1 €) zijn onovertroffen.

De ondernemingen
Er ontstaat een ware prijzenoorlog en er blijven drie ondernemingen over:

  • FlixBus
  • Ouibus (dochteronderneming van SNCF)
  • Isilines (dochteronderneming van Transdev, groupe de la Caisse des dépôts)

Alleen FlixBus creëert een lijn met een stop bij Nevers.

De korte afstanden
De wet Macron liberaliseert buslijnen met een afstand van boven de 100 kilometer. Voor kortere afstanden moet de exploitant een marketingaanvraag indienen bij de regelgevende instantie “Arafer” (autoriteit voor het spoor en de weg*). Andere bestaande vervoersmaatschappijen hebben vervolgens de mogelijkheid om bij deze autoriteit hun eventuele bezwaren kenbaar te maken als een nieuwe buslijn ten koste zou gaan van hun diensten. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de lijn Nevers-Moulins, die nu opgenomen is in de lijn Parijs-Saint-Étienne.

De prijzen
Een jaar geleden kostte een kaartje Parijs-Saint-Étienne 1 €, als onderdeel van een promotie in verband met de opening van de buslijn. Het doel van de nieuwe spelers op de markt was duidelijk: de Fransen overtuigen om over te stappen van de trein en het auto-carpoolen op de bus.
Nu behoren deze zeer agressieve prijzen tot het verleden. Een kaartje naar Parijs kost minimaal € 11 (soms € 13,50), € 7 voor Saint-Etienne, Roanne en Montargis, en € 5 voor Moulins. “De tarieven zullen niet stijgen”, beweert Raphael Daniel, hoofd communicatie bij FlixBus. “Deze tarieven stellen ons in staat om concurrerend te blijven met de trein en de auto”.

De Fréquentie
“De gemiddelde bezettingsgraad van de bussen over het hele netwerk van FlixBus ligt tussen de 60% en 70%. De lijn Parijs-Saint-Etienne komt uit op 60%. We zagen een grote toename tijdens de schoolvakanties en de feestdagen “, aldus Raphael Daniel, die er geen geheim van maakt, dat de stakingen bij de SNCF in juni 2016 daarbij geholpen hebben.

* De Arafer publiceerde op 7 november, haar eerste jaarverslag over lange afstand bussen. De zogenaamde “Macron-bussen” zijn zeer concurrerend met de TGV en de Intercitytreinen, maar vormen geen bedreiging voor de TER.

Aart Sierksma
Bron: ljdc, Un an après, les bus Macron sont-ils toujours en marche à Nevers ? [Valerie Mazerolle]