De maximumsnelheid van 80 km per uur op de N151

Vertaald uit FR naar NL

Terwijl de regering, volgens onze collega’s van ‘le Point’ (een Frans weekblad) een vermindering van 90 km/u naar 80 km/u op alle 2-baanswegen evalueert, heeft de Yonne nog steeds geen feedback gekregen over het experiment op de N151.
“Een voorlopig experiment,” had de prefect van de Yonne, Jean-Christophe Moraud gezegd, toen de snelheid van 90 naar 80 km per uur op de N151 werd verlaagd. “De test begon op 1 juli 2015 en zou twee jaar duren. Het doel van deze proef was het aantal verkeersongevallen te verminderen.”

Geen conclusies
De snelheidsbeperking is nog steeds van kracht. Noch de prefectuur van de Yonne, noch de autoriteit van verkeersveiligheid in Parijs, die afhankelijk is van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, wil de conclusies van dit experiment vrijgeven. Aan het einde van deze twee jaar is slechts een niet-ontvankelijkheidsverklaring afgegeven.
De N151 is niet het enige experiment, maar wel de belangrijkste. De weg van Auxerre tot Varzy is 49 kilometer lang, waarvan 32 km in de Yonne. De N7 (18 km) in de Drôme en de N87 (14 km) in de Haute-Saône, zijn de andere twee testwegen.
‘Le Point’ onthulde afgelopen vrijdag dat de regering begin volgend jaar de overgang van 90 naar 80 km/u voor alle tweebaanswegen moet goedkeuren. Op dit moment onderzoekt de interministeriële raad voor verkeersveiligheid de mogelijkheden.
Op deze mogelijke beslissing wordt door sommigen nu al sceptisch gereageerd. Wat betreft de verkeersveiligheid in Yonne, spreekt de afgevaardigde, Jean-Christophe Moraud, met gemengde gevoelens: “Je kunt niet zeggen dat we bij voorbaat alles verwerpen, maar deze beslissing zal waarschijnlijk niet gerespecteerd worden en dus zal het niet veel veranderen. We zien het op de N151. Als je 80 km per uur rijdt, wordt je aan één stuk door ingehaald door andere automobilisten. Daarnaast kun je niet echt spreken van een betrouwbare beoordeling van wat er op de N151 gebeurt. Een studie als deze is tamelijk willekeurig. Het is logisch dat er voor sommige gevaarlijke, smalle wegen een snelheidslimiet vereist is, maar op goed onderhouden hoofdwegen, zullen automobilisten zo’n maatregel al snel belachelijk vinden.”

Bron: l’yr, Limitation de la vitesse à 80 km/h sur la N151: du provisoire au définitif? [Cindy Bonnaud]

Een test

Twee auto’s hebben de RN 151 van Auxerre naar Varzy in de Nièvre genomen. De één reed 90 km/u, de andere niet meer dan 80 km/u.

Een groot deel achter een vrachtwagen
De reis werd op een doordeweekse dag, om ongeveer 11 uur gemaakt. Heen en terug zonder te stoppen. Helaas waren er enkele vrachtwagens die voor nogal wat oponthoud zorgden. Twee uitzonderlijke konvooien tussen Auxerre en Courson-les-Carrières. En een vrachtwagen op de terugweg, die de ene auto snel met 90 km per uur kon inhalen in tegenstelling tot de auto die 80 km/u moest rijden. Resultaat: bijna 45 km achter de vrachtwagen blijven met 80 en soms zelfs 70 km/u.
Dit verklaart het verschil van tien minuten bij aankomst in Auxerre. Op de heenweg was het verschil slechts twee minuten tussen de twee testauto’s.

Benzine besparen
Terwijl sommige heel bochtige delen zich goed lenen voor deze nieuwe limiet, is 80 kilometer op andere rechte stukken een onnodige beperking. Automobilisten die achter de auto met een snelheid van 80 km/u reden, hebben hun ergernis niet verborgen gehouden.
Een ander opmerkelijk element is het brandstofverbruik. Bij 80 km/u heeft het voertuig 0,3 liter minder diesel verbruikt. Een verwaarloosbare besparing voor een enkele reis, maar wel de moeite waard als je deze weg iedere dag neemt. Als je dit traject 200 keer per jaar aflegt, bespaar je ongeveer 80 euro.

Aart Sierksma

Bron: l’yr, [J’ai testé pour vous] La vitesse abaissée à 80 km/h sur la RN 151 entre Auxerre et Varzy [Antonin Bisson et Cindy Bonnaud]