Michelin-gids: nog twee sterren in de Saône-et-Loire

Vertaald uit FR naar NL

Restaurant ‘L’Ô des Vignes’ in Fuissé van Sébastien Chambru, wint zijn eerste ster. In 1997 werkte hij nog bij ‘Le Nord’ van Paul Bocuse in Lyon. Daarna ging hij als aide-de-cuisine aan de slag bij ‘L’Auberge du Pont de Collonges’ in Collonges-au-Mont-d’Or, waar hij uiteindelijk chef-kok werd. In 2007 kreeg hij de onderscheiding ‘Meilleur Ouvrier de France’, waarna hij terugging naar zijn geboortestreek om daar ‘l’Ô des Vignes’ te openen.

Dit voorjaar ontving Masafumi Hamano uit Saint-Amour-Bellevue zijn tweede ster. Hamano is geboren in Fukuoka in Japan en heeft het vak geleerd bij chef-kok Nicolas Le Bec in Lyon. In 2007 stapte hij over naar Saint-Valentin in de Indre. Daar werkte hij zes jaar als chef-kok en daar won hij ook in 2012 zijn eerste ster. Een jaar later opende hij een tweede restaurant in Saint-Amour Bellevue, waar hij nu dus zijn tweede onderscheiding heeft gekregen.

BrochotHij had het opgegeven … maar Jérôme Brochot heeft nog steeds een ster
Hij had afstand gedaan van zijn ster… maar hij houdt hem nog steeds! Eind november kondigde de chef, Jérôme Brochot, van het restaurant ‘Le France’ in Montceau-les-Mines aan, dat hij zijn ster in de Michelingids wenste op te geven. Al dertien jaar is hij in het bezit van deze éne ster. Hij rechtvaardigde zijn besluit vanwege financiële moeilijkheden die zich opstapelden, hoofdzakelijk ten gevolge van de moeilijke economische situatie in deze voormalige mijnstreek. “Ik wil een meer regionale en ook goedkopere keuken.” Maar toen de winnaars van het nieuwe jaar bekend werden gemaakt, bleek dat Jérôme Brochot nog steeds zijn ster bezat. Een foutje van de drukkerij misschien? Een vraag waar we nog op terugkomen.

Daar staat tegenover dat er slecht nieuws te melden is voor ‘Le Rempart’ in Tournus. Zij staan niet langer in de beroemde gids. Het restaurant, dat al enkele maanden te koop is, bezit een ster sinds 2013. “Een teleurstelling waarmee we kunnen leven” aldus Jean-Paul Marion, de eigenaar van het pand, die van plan is “terug te keren naar een eenvoudigere keuken, met minder personeel en minder duur”.

Aart Sierksma

Bron: lejsl, Guide Michelin : deux étoiles de plus en Saône-et-Loire… et Jérôme Brochot toujours étoilé [ ]