Steeds minder toeristen in Vézelay

Vertaald uit FR naar NL

De basiliek van Vézelay heeft tussen de achthonderd duizend en één miljoen bezoekers per jaar.

Basiliek Vezelay“Het toerisme is duidelijk afgenomen de laatste jaren. Ik heb een zaak in de hoofdstraat en zie het steeds minder worden. Zesentwintig jaar geleden heb ik me hier gevestigd en de achteruitgang is al zo’n tien, twaalf jaar bezig. Deze zomer waren er zaterdagen waarop we niemand op straat zagen,” merkt Aïda Garnier op. Ze is eigenaar van de ‘Miellerie du Vézelien’ aan de rue Saint-Pierre. “Tegenwoordig willen toeristen meer dan alleen een basiliek. We zijn niet in staat om ze langere tijd vast te houden. Om half acht, acht uur is er niemand meer in de straten van het dorp.”

Parkeren is een probleem
“Er zijn veel klachten over de prijs en de bereikbaarheid van de parkeerplaatsen,” zegt de winkelier. Kritiek die ook Jean-Philippe hoort. Hij runt de aardenwerkboetiek ‘Faiencerie d’art et créations Colas’ in Vézelay. “Mensen zijn verbaasd over de prijs voor het parkeren. We zouden gratis parkeerplekken moeten hebben, desnoods iets verder van het centrum. Ik werk hier sinds 1978 en merk dat er steeds minder mensen komen. Het kan zijn dat het te wijten is aan een moeilijke economische periode. Er zijn minder winkels, dat heeft ook invloed op de dynamiek van het dorp. En je moet weten wat je wilt. We werken hier van 14 juli tot 15 september. In toeristische steden moet je eigenlijk zeven dagen per week open zijn tijdens het seizoen. Bovendien is het niet zo, dat veel toeristen gelijk staat aan hoge inkomsten. Mensen komen voor de basiliek. We zien toeristenbussen komen en vertrekken zonder dat de mensen verder het dorp bezoeken. Tien jaar geleden was dat heel anders.”

 

“Mensen komen en gaan zonder iets te consumeren,” zegt ook Violaine Livry-Level, die vorige zomer het Hotel de la Poste en de Lion d’Or overnam. “Die 900.000 bezoekers krijgen wij nooit te zien. Ons bezettingspercentage van 40 % is volkomen abnormaal. Dit betekent dat Vézelay en omgeving een groot probleem heeft. Toch zijn alle ingrediënten voor een langer bezoek aanwezig. Er is hier van alles te zien. Het zou allemaal wat levendiger moeten worden.”
De ondernemer betrekt ook de vele werkzaamheden op de provinciale wegen tijdens het toeristenseizoen erbij: “Drie weken was de weg tussen Sermizelles en Vézelay opgebroken, en recentelijk die tussen Avallon en Vézelay. De afrit van de snelweg is ook een tijd gesloten geweest. Onze klanten wisten niet meer hoe ze hier moesten komen. Als winkelier ben ik daar helemaal niet blij mee.”
“We zien het bezoekersaantal afnemen,” zegt Casimir Robelo, manager van hotel Compostela. Dit komt ook door de concurrentie met ‘chambres d’hôtes’ en Airbnb, die in de hotelsector steeds meer toeneemt.”

Een opeenstapeling van kleine dingen
“We hebben te maken met nogal wat zaken die niet goed lopen in Vézelay: restaurants die in het hoogseizoen soms gesloten zijn, een ontoereikend aantal restaurants, het VVV-kantoor dat niet elke dag open is, het ontbreken van vertier, vooral voor gezinnen. De aantrekkingskracht van de basiliek is erg belangrijk, maar de meeste bezoekers vinden dat Vézelay een nogal dooie boel is,” zegt Casimir Robelo.
Bij ‘Sy la Terrasse’, met zijn hotel, bar en restaurant en ideaal gelegen op het voorplein van de basiliek, spreekt een van de managers, Stéphane Lamure, van een minder rampzalige situatie: “We hebben een kort toeristenseizoen gehad dit jaar, maar een goed voorseizoen, in mei en juni. De maand september was niet best, juli was zwak, maar augustus was weer heel goed. En normaal gesproken hebben we tot het einde van het jaar voldoende klandizie.”

Aart Sierksma

Bron: l’yr, À Vézelay, la plupart des commerçants constatent une baisse de la fréquentation [Mélanie Marois]