Nederlandse winterlezingen

L’huis Preau in Chatin organiseert de komende tijd enkele Nederlandse winterlezingen.

Op 5 maart vertelt Peter Miete over Indonesië, vroeger en nu.

Op 19 maart is het de beurt aan Andrea van Vuuren. Zij gaat, onder het thema “gezond ouder worden” in op de Blue Zones.

 

 

5 maart – Over Indonesië, vroeger en nu.

Een verhaal, een lezing, een voordracht over het “mooie Indië” van toen, de jaren van onafhankelijkheid van de oorspronkelijke bevolking, de aankomst in Nederland. Deels door de ogen van een kind van 13, deels met een hedendaagse kijk op de zaken.
Peter Miete, zelf geboren in Indië, verhuisde in 1954 met zijn ouders naar Nederland. Zelf schrijft hij er het volgende over: … wat begon als een notitie van herinneringen, na een verzoek van één van mijn kinderen werd al gauw een zoektocht naar overgebleven vergeten spullen, oude foto’s en vooral een speurtocht op Internet. En zoals een archeoloog uit scherven en schedels een beeld krijgt van “hoe het geweest moet zijn”, kreeg ik zelf nieuwe inzichten in oude voorstelling van zaken en kwamen sommige herinneringen in een ander, soms schrijnend licht te staan. Zo ontstond een caleidoscopisch beeld van mijn herinneringen, geprojecteerd  op het Indonesië van nu …
Spreker Peter Miete

 

19 maart – Gezond ouder worden

Het bourgondische leven heeft een aantal overeenkomsten met het leven in de zogenaamde Blue Zones: gebieden op de wereld waar tot 10 keer meer 100-plussers wonen dan elders ter wereld. Je kunt het een klein beetje genetisch verklaren en er is meer zon op deze plekken, maar het grootste effect lijkt toch te komen van de leefstijl van de Blue Zoners. Aangezien het gros van de mensen ‘gezond oud worden’ bovenaan zijn verlanglijst heeft staan, is het eigenlijk wel vreemd dat we zo weinig horen over de leefstijl van de mensen in de blue zones. De Blue Zoners zijn meer buiten in het groen, zitten minder, hebben minder stress en meer liefde. Blue zoners eten weinig vlees, daarentegen maken bonen, peulvruchten en vis deel uit van het voedingspatroon en ze drinken matig wijn bij de maaltijd.

De vraag is nu: kunnen en willen wij dat ook? Of denken we: “Ik leef liever een paar jaar korter, dan dat ik mijn leefstijl aanpas”. Het klinkt plausibel, maar helaas werkt het niet zo; het gaat niet om een paar jaar korter leven, het gaat om meer jaren ziek zijn. Diabetes en hart- en vaatziekten steken steeds vroeger in het leven de kop op. De gezondheidszorg is uitstekend, dus we leven heus wel verder met ondersteuning van medicijncocktails en medische ingrepen. Maar word je dan ook leuk oud? Het goede nieuws is dat we dat voor een groot deel zelf in de hand hebben. Het mooiste voorbeeld van de impact van een gezonde leefstijl is het ‘keer diabetes om’- programma, waarbij mensen door een gezonde leefstijl geheel van hun medicatie afkomen. Andrea van Vuuren geeft in deze lezing tips voor een gezonde oude dag. Andrea baseert haar adviezen op de wetenschap.

Spreker: Andrea van Vuuren

 

De entree bedraagt € 5 euro (inclusief koffie of thee). Ontvangst is vanaf 15.00 uur en de lezingen starten om 15.30 uur. Ze duren ongeveer een uur.

Als je na de lezing wilt mee-eten (€25) dien je vooraf te reserveren. Meestal worden de vegetarische maaltijden afgestemd op het onderwerp. Het eten begint om ongeveer 18.00 uur.

Voor vragen of reserveringen: whatsappen naar 06 23 67 03 02 of 06 72 52 31 60.