Nieuw bosbeheer voor meer brandhout

Vertaald uit FR naar NL

“De mens heeft duizenden jaren het bos gebruikt, maar nog steeds kan niemand echt zeggen wat de beste manier van bosbeheer is,” zegt Bruno Borde, bosbouwkundige en verantwoordelijk voor het ‘Centre national de la propriété forestière’ (CNPF) in het departement Saône-et-Loire. “De houtmarkt is aan het veranderen. We moeten ook rekening houden met de bosbouw die een verantwoorde exploitatie van het bos nastreeft, waarbij het bos zich op een natuurlijk manier kan herstellen.”

Naar een hogere productie van brandhout
In het bos van Gergy kwamen vorige maand dertig boseigenaren en specialisten luisteren naar de laatste aanbevelingen van het CNPF. Bruno Borde en zijn collega Romain Lachèze, een bosbouwtechnicus, zijn betrokken bij de ontwikkeling van brandhout, een sector die de afgelopen 10 jaar sterk is gegroeid. “In 2006 waren er slechts 300 hout gestookte ovens in de Bourgogne Franche Comté. Tegenwoordig zijn er 745. Het gaat om kleine ketelruimten, om bijvoorbeeld een gemeentehuis te verwarmen, maar ook om grote verwarmingsinstallaties, zoals die in Chalon en in Mâcon worden gebouwd. Vergeleken met andere energiebronnen, zoals elektriciteit, olie en gas, is hout veruit de goedkoopste. En als duurzame energiebron is het ook de meest ontwikkelde. In onze regio vertegenwoordigt het 79% van de energieconsumptie.”

Bossen herstellen zich
Door de snelle ontwikkelingen in deze sector, denk ook aan de productie van pellets voor pellet kachels, is het nodig om op een andere manier met de exploitatie van de bossen om te gaan. Voorheen werden grote bomen, voor bijvoorbeeld hout in de bouw gekapt. Tegenwoordig gebruikt men ook kreupelhout en andere kleine bomen, zonder de ontwikkeling van andere soorten in gevaar te brengen.
Wat betreft de kwestie van herstel, willen de CNPF-ambtenaren geruststellende woorden spreken. “U moet weten dat het totaal aan bos in Frankrijk met ongeveer 1 à 2% per jaar toeneemt, vooral door het opgeven van landbouwgrond. Bossen hebben nog een mooie toekomst.”

Cijfers
46000
Dit is het aantal boseigenaren in de Saône-et-Loire. In de Bourgogne is twee derde van de bossen in particulier bezit.
79%
Dit is het percentage brandhout in duurzaam energieverbruik in de Bourgogne. Hout komt ver voor windmolens en zonne-energie.

Aart Sierksma

Bron: lejsl, Une nouvelle gestion de la forêt pour développer le bois de chauffage [ ]