Nucléaire: De EDF werd gewaarschuwd voor problemen bij Creusot Forge

Vertaald uit FR naar NL

De autoriteit op het gebied van nucleaire veiligheid (ASN) heeft achtereenvolgens de EDF (Électricité de France) en Areva (een internationaal Frans industrieconcern dat actief is in de energieopwekking, voornamelijk kernenergie) gewaarschuwd voor kwaliteitsproblemen bij Creusot Forge in de Saône-et-Loire. Bij Creusot Forge wordt de tank voor de kerncentrale in Flamanville (Manche) gemaakt.
Maar de twee bedrijven hebben blijkbaar de waarschuwingen van de ASN genegeerd en de tank toch geïnstalleerd in het reactorgebouw.

Vanaf augustus 2006 is ASN in gesprek met Areva
Het deksel en de bodem van de tank van de kernreactor in Flamanville werden door Creusot Forge in de Bourgogne vervaardigd tussen september 2006 en december 2007. Vanaf augustus 2006 heeft ASN aan Areva gevraagd om te bewijzen dat het staal van de twee onderdelen identiek is.

Zeven jaar lang heeft er een briefwisseling plaatsgevonden tussen de fabrikant en ASN met als doel alle technische afwegingen in kaart te brengen, maar geen enkele analyse werd uitgevoerd.
Op 24 januari 2014 is de tank aangekomen in Flamanville en in het reactorgebouw geplaatst. Negen maanden later is het oordeel binnen. Areva heeft de nodige testen uitgevoerd en de uitslag is negatief: de bodem en het deksel hebben afwijkingen.

EDF en Areva in opspraak
Areva en EDF installeerden het hart van de kerncentrale zonder zeker te zijn dat alles klopte.
In een brief van 16 december 2005, die ‘Franceinfo’ in handen kreeg, waarschuwde ASN EDF voor de betrouwbaarheid van de fabriek in le Creusot, een jaar voor de fabricatie van de tank. ASN zei dat het “talrijke gebreken bij Creusot Forge had gevonden”. Deze brief werd gevolgd door een inspectie ter plaatse in april 2006 waarin de ASN 16 bevindingen van afwijkingen en onregelmatigheden heeft vastgesteld.

Vervalste documenten
In mei 2016 werden de resultaten van een uitgebreide accountantscontrole openbaar gemaakt: aan de nucleaire industrie werden niet-conforme onderdelen geleverd en in sommige gevallen werd de productie van platen vervalst om de klant te misleiden.
Andere “afwijkingen” werden wel erkend. De meest problematische had betrekking op een stoomgenerator, geproduceerd in Le Creusot in 2008, en geïnstalleerd op de reactor 2 van de kerncentrale Fessenheim in 2012.

Aart Sierksma
Bron : lejsl, Nucléaire : EDF était prévenu des problèmes de l’usine Creusot Forge