Op dieet om de kilo’s weer kwijt te raken

Vertaald uit FR naar NL

Adviezen van Céline Lequin, diëtiste in Autun, om te genieten van een goede maaltijd zonder bang te hoeven zijn voor overgewicht.
Foie gras, saumon fumé, chapon aux marrons, bûche, chocolats… In deze feestelijke periode zijn de borden en glazen goed gevuld met allerlei heerlijkheden, waardoor de kilo’s eraan vliegen. Toch kun je met een paar tips en trucs zorgen voor een betere spijsvertering en overtollig voedsel wegwerken.

Citroen, de bondgenoot om te ontgiften
eten-feestdagen“De lever breekt vet, suikers en giftige stoffen af. De vriend van de lever is de geperste citroen, die als ontvetter fungeert,” legt Céline Lequin uit. “Je moet het sap van een hele citroen met een liter water mengen en die de hele dag door drinken. Nog beter is het om het voor de maaltijd te drinken,” adviseert ze. “De lever moet twee tot drie dagen gereinigd worden. Je kunt de hoeveelheid citroenwater verdubbelen door het te mengen met een kruidenthee gemaakt van artisjok, zwarte radijs, rozemarijn en steranijs. Tussen twee grote maaltijden kun je het beste een groentekuur met witte vis doen. Eet geen eieren, vet vlees of kazen. Zuivel in de vorm van yoghurt met vers fruit of compote helpt de darmflora te herstellen.”

Het wordt ook sterk aangeraden om te bewegen. “Een uurtje wandelen vóór en na de maaltijd. Het is niet nodig om hard te lopen. Het belangrijkste is om voor en tijdens de inspanning goed te drinken,” zegt Céline Lequin.
Deze adviezen hebben hun waarde al bewezen en het is raadzaam ze op te volgen. Ook voor alcoholgebruik heeft ze een advies. “Vermijdt warme wijnen, deze zijn veel te zoet. Een glas wijn, champagne of crémant heeft de voorkeur, maar met mate. Wat betreft zuivelproducten is het aan te raden om af te wisselen. Neem de ene keer een ‘faisselle’ (fromage blanc) met honing en de volgende dag een kaasplankje.”

Je kunt gerust meegenieten
Positief punt om te onthouden: “Je kunt met een gerust hart meegenieten. De disbalans kun je in de loop van de tijd opnieuw in evenwicht brengen,” stelt de diëtist. “En als de kilo’s niet verdwijnen, moet je overgaan op een andere techniek: Kleinere porties eten en beter kauwen.”

Aart Sierksma

Bron: lejsl, Diète et marche pour contrer les kilos [Agnès Kielbasa]

761 keer bekeken