Opnieuw de mazelen in de Bourgogne

Vertaald uit FR naar NL

Het Regionaal Gezondheidscentrum van Bourgogne-Franche-Comté maakt zich zorgen over de terugkeer van de mazelen.
Momenteel is de vaccinatiegraad van kinderen voor difterie, tetanus, polio (DTP), kinkhoest en Haemophilus influenzae b hoog, maar het aantal inentingen tegen mazelen, bof, rode hond (BMR) en hersenvliesontsteking C, voor kinderen van twee jaar, ligt een stuk lager.

78% van de kinderen is tegen mazelen beschermd
“De mazelen-epidemie die Frankrijk in november 2017 heeft getroffen (5 gevallen in de regio) is een bewijs dat een dekkingsgraad van 95% op twee jarige leeftijd noodzakelijk is om de verspreiding van het virus te stoppen,” aldus het Gezondheidscentrum.
In de Yonne is slechts 78% van de zuigelingen (in de leeftijd van 0 tot 2 jaar) tegen mazelen, bof en rode hond ingeënt. Dit is twee punten minder dan in de rest van Frankrijk. Dit vormt voor ‘l’Agence régionale de santé’ een reden tot bezorgdheid: “Sinds november 2017 hebben we te maken met een mazelenepidemie, die begon in het zuidwesten van Frankrijk,” zegt Michel Duong, infectioloog van het Academisch Ziekenhuis in Dijon. In 2018 werden in Frankrijk duizend gevallen van mazelen gemeld, waarvan één met dodelijke afloop. In de Bourgogne Franche-Comté werden vijf gevallen geregistreerd.

verplichte inentingenIn een verklaring herinnert het Gezondheidscentrum eraan dat elf vaccinaties sinds 1 januari 2018 verplicht zijn. Deze zijn noodzakelijk om toegelaten te worden tot een crèche, een school of een recreatiecentrum. “Dit zal veel onduidelijkheid wegnemen. Sommige vaccinaties, zoals die tegen mazelen, staan beschreven als slechts ‘aanbevolen’ en worden daarom door ouders als minder belangrijk beschouwd, terwijl dit niet het geval is”, zegt Gilles Leboube, arts op de preventieafdeling van het gezondheidscentrum. “Vóór 1 januari 2018 ontving 70% van de kinderen al vóór de leeftijd van 2 jaar deze prikken. Ze kunnen gegeven worden tijdens zes afspraken vanaf twee maanden.”

Aart Sierksma

Bron: l’yr, Bourgogne : inquiétude face à un retour de la rougeole [Alexandra Caccivio et Lydia Berthomieu]

 

223 keer bekeken