Het overwicht van tweede woningen in de Nièvre

Vertaald uit FR naar NL

In de Nièvre logeren de toeristen in meerderheid niet in een hotel, op een camping of in een gîte, maar in tweede huizen. Er zijn er meer dan 20.000.
In 2016 hadden de commerciële accommodaties in de Nièvre een bezettingsgraad van iets onder het regionale gemiddelde.
Al deze commerciële accommodaties vertegenwoordigen slechts 17% van de accommodatiecapaciteit. De overgrote meerderheid van de toeristen die naar dit departement komt, wordt ondergebracht bij familie of vrienden en vooral in tweede huizen.

Een verblijf van drie tot vier dagen

“Hun gewicht is overheersend in de lokale toeristische economie. Er zijn meer dan 20.000 tweede woningen in de Nièvre,” legt Stéphane Bénédit, directeur van l’Agence de développement touristique (ADT), uit. “36% van de tweede huizen bevindt zich in de Morvan, 22% langs het ‘Canal du Nivernais’ en slechts 7% in ‘le val de Loire’. De eigenaren komen over het algemeen uit de grote steden, met name uit de regio Ile-de-France en de regio Lyon. En natuurlijk de Nederlanders. Deze toeristen komen regelmatig voor een kort verblijf van drie tot vier dagen gemiddeld.”
Het grote aantal tweede woningen verklaart voor een deel de lagere bezettingsgraad van de commerciële accommodaties. De samenwerkingsplatforms voor verhuur, zoals Airbnb moedigen meer eigenaren aan hun woning te verhuren.

Zeer goede ambassadeurs van de Nièvre
Meer concurrentie maakt het moeilijker voor aanbieders van huisvesting om klanten te vinden. Stéphane Bénédit ziet ook pluspunten.
“Deze gezamenlijke economie is een feit. In plaats van te klagen is het beter om je aan te passen en te kijken of er winst uit te halen valt. Bewoners van tweede woningen zijn trouwe toeristen. Als ze komen, consumeren ze lokaal en creëren ze werkgelegenheid voor de plaatselijke middenstand bij het onderhoud van hun eigendommen. En in de omgeving waar ze vandaan komen, kunnen ze heel goede ambassadeurs van de Nièvre zijn. Zij houden immers van de omgeving waar ze hun tweede woning hebben. Voor ons een schone taak om deze bewoners te helpen ons departement op de kaart te zetten en zo andere toeristen aan te moedigen om hier te komen.”

Aart Sierksma
Bron: ljdc, Le poids écrasant des résidences secondaires dans l’économie du tourisme nivernais[Jean-Mathias Joly]