Parkeren in Autun: het eerste half uur gratis

Vertaald uit FR naar NL

De gemeente Autun gaat het principe van gratis parkeren voor het eerste half uur in 2018 testen. Deze maatregel moet het aantrekkelijker maken om boodschappen te doen in de binnenstad.

Verschillende winkeliers in het centrum van Autun klagen dat hun klanten regelmatig voor een paar minuten parkeren een bekeuring krijgen. Vincent Chauvet, burgemeester van Autun, wil het mogelijk maken om het eerste half uur gratis te parkeren. Het is sinds vorige maand in werking, als proef voor 2018. “Dit experiment zal tijdens dit jaar worden gebruikt om het effect op de lokale handel te meten,” zei de burgemeester.

Tariefverhoging na een uur
Een beslissing die gepaard gaat met een verhoging van de tarieven na een uur parkeren, om automobilisten aan te moedigen verder weg te parkeren als ze langer willen blijven. “Het wordt onmogelijk gemaakt om verschillende keren per dag een halfuur gratis te parkeren,” legt Vincent Chauvet uit.
Hoewel deze nieuwe tarieven unaniem werden goedgekeurd, heeft de oppositie toch enkele kanttekeningen gemaakt. “De parkeerplaats op het Place du Champ-de-Mars wordt twee keer per dag gebruikt door ouders, die hun kinderen van de École Saint-Sacrement brengen en halen. Als het eenmaal per dag gratis is, zullen ze de tweede keer worden bekeurd,” zei Bruno Galice. “Het moet mogelijk worden om de gratis 30 minuten in twee kwartier te gebruiken. En in geval van negatieve reacties, is het mogelijk het systeem aan te passen vóór het einde van de test,” zei Vincent Chauvet.

Een bewoners-tarief?
Marie Marin kwam met een voorkeursbehandeling voor de bewoners van het Place du Champ-de-Mars. Een idee dat het gewenste effect weer teniet doet, veronderstelde de burgemeester. Rémy Chantegros maakte van de gelegenheid gebruik om zijn idee van verlichte panelen, waarop je het aantal beschikbare plaatsen kunt zien, opnieuw onder de aandacht te brengen. “In 2019 zullen we die verlichte panelen plaatsen,” zegt Vincent Chauvet.

Aantekening:
Betaald parkeren blijft van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur, behalve op feestdagen.
Niet betalen voor je parkeerplaats kost je een boete van € 25. Dit bedrag komt overeen met het tarief van 7 uur parkeren. Dus, om je auto de hele dag te parkeren, hoef je niet echt een kaartje te kopen vanaf 2018. Die prijs is ook € 25.

Aart Sierksma

Bron: lejsl, Stationnement : la première demi-heure gratuite testée pendant un an [ ]