Pas op voor zwendelaars met energieproducten

De consumentenvereniging SOS litiges 58 heeft verscheidene verzoeken om hulp ontvangen van huishoudens uit de Nièvre in verband met een zwendel met betrekking tot de verkoop van energie-overgangsapparatuur.

Deze zwendel, die zich gespecialiseerd heeft in producten voor de energietransitie, is al een tijdje aan de gang in grote delen van Frankrijk en heeft de Nièvre nu ook bereikt. Het betreft de onderneming Energy Green, die zich ook wel Engie Green Europe 38 noemt en haar hoofdkantoor in de Isère heeft. De onderneming benadert potentiële klanten voor de verkoop van apparatuur voor de energietransitie (warmtepompen, boilers, zonnepanelen…).

Het aantal getroffen huishoudens is nog steeds moeilijk te becijferen, maar Philippe Fuzellier, voorzitter van de vereniging SOS litiges 58, is de afgelopen dagen benaderd door een tiental slachtoffers, waaronder enkele uit de Nièvre. Er zijn ook Facebook-groepen opgericht om de verschillende gevallen in kaart te brengen: Engie Green Europe scam en Energy Green scam.

De beloofde hulp is nooit gekomen

Om de mensen gerust te stellen, heeft de onderneming verschillende labels, zoals de RGE (Reconnu Gagant de l’Environnement, een zg. milieu garantie) of Qualibat. ‘Probleempje: deze ondernemingen hebben helemaal niet de beschikking over deze labels,’ zegt Philippe Fuzellier.

Het bedrijf legt uit dat het alle administratieve stappen voor zijn rekening zal nemen, met name de verzoeken om financiële steun van specifieke organisaties (die soms tot 50% van de kosten van de apparatuur kunnen dekken). Maar, om deze financiële steun te krijgen moet de onderneming de beschikking hebben over de erkende genoemde labels. Omdat deze bedrijven niet erkend zijn kunnen ze ook geen aanvraag indienen en worden de subsidies dus nooit uitbetaald.

Tegelijkertijd worden de mensen gedwongen een lening aan te gaan om het totale bedrag van de apparatuur te financieren, wat op zich al erg duur is. De cliënten worden gerustgesteld door het feit dat dit krediet gedeeltelijk en zeer snel met de subsidie terugbetaald kan worden. Maar dat gaat er dus nooit van komen’, legt de advocaat van SOS litiges 58 uit. ‘De apparatuur wordt zeer snel geïnstalleerd maar wel door ongeschoolde arbeidskrachten. Ze gaan snel kapot, als ze al niet gevaarlijk zijn. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de klanten geen informatie krijgen over de werking van de apparatuur,’ vervolgt Philippe Fuzellier. ‘En als mensen contact willen opnemen met het bedrijf, ontstaan er nieuwe moeilijkheden: Niemand van het bedrijf antwoordt meer, noch per telefoon, noch per e-mail. En de website werd afgelopen november gesloten. De afdeling Isère van Consumentenzaken en Fraudebestrijding heeft de zaak overgenomen.’

Sinds juli 2020 mogen alle bedrijven die werkzaamheden in het kader van de energietransitie aanbieden, geen telefonische klantenwerving meer verrichten. Het gaat met name om ‘de verkoop van apparatuur of de uitvoering van werkzaamheden voor huishoudens met het oog op energiebesparing of de productie van duurzame energie’. Deze wet voorziet in een boete van 75 000 euro voor alle personen die dit verbod niet naleven en van 375 000 euro voor bedrijven.

Contact: Als je toch wordt lastiggevallen, kunt je dit melden bij de direction départementale de la Cohésion sociale et de la Protection des populations de la Nièvre: 03.58.07.20.30; ddcspp@nievre.gouv.fr.

Aart Sierksma

Bron: Attention à l’arnaque à la rénovation énergétique, qui arrive dans la Nièvre [Rémi Marchal]

422 keer bekeken